VIDEO: Mariborski avtobusi bodo vozili pogosteje

Ne samo, da ima Maribor najmlajši voznik park mestnega prometa izmed vseh mest v Sloveniji, od 1. septembra dalje bodo novi in obstoječi avtobusi vozili pogosteje, nekateri pa tudi po spremenjenih trasah prog. Novosti v mestnem potniškem prometu so odgovor na izražene želje in potrebe prebivalcev.

Kot so na današnji novinarski konferenci poudarili predstavniki Marproma in Mestne občine Maribor, želijo izboljšati ponudbo in kakovost mestnega potniškega prometa ter ga tako približati uporabnikom. Od 1. septembra bo šest avtobusnih linij po Mariboru speljanih po nekoliko spremenjenih trasah, istočasno pa bodo lahko zaradi pridobitve novih avtobusov na treh linijah tudi izboljšali dosedanjo frekvenco voženj. To pomeni, da bodo avtobusi vozili pogosteje kot do sedaj, kar za uporabnike javnega prevoza pomeni manj čakanja na postajališčih. vozni park pa so v zadnjih letih pomladili za 10 let. Več v video izjavah direktorja Marproma Bernarda Majheniča in župana Mestne občine Maribor Andreja Fištravca.

Spremembe na linijah številka
S 1. septembrom se bo spremenil potek linij 4 (Studenci), 9 (Zrkovci–Dogoše), 17 (Ribniško selo– Studenci), 18 (Pekre), 19 (Šarhova) in nočne krožne linije. Med glavnimi razlogi za to velja izpostaviti prilagoditev JMPP glede na potrebe občanov za boljšo dostopnost oziroma avtobusno povezavo do določenih predelov mesta in ustanov. “Med drugim želje prebivalcev MČ Radvanje in KS Pekre po povezavi do Škofijske gimnazije, MČ Koroška vrata in stanovalcev Korbunove/Kamenškove ulice po boljši povezavi do Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in krajanov Zrkovcev po povezavi z Brezjem“, so pojasnili na Marpromu. Pri načrtovanju omenjenih sprememb so sodelovali tudi strokovnjaki s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. “Novosti so zasnovane na podlagi smernic Celostne prometne strategije mesta Maribor, opravljene raziskave, anket med uporabniki in tudi objektivnih zmožnosti, torej voznega parka in razpoložljivih finančnih sredstev. Ključni cilji sprememb poteka linij in voznih redov so hitrejši in dostopnejši JMPP v Mariboru, izboljšanje njegove konkurenčnosti in večje zadovoljstvo uporabnikov“, je pojasnil Mitja Klemenčič iz omenjene Fakultete.

Z novimi avtobusi do manj čakanja
Od 1. septembra bodo po mestnih ulicah vozili (še) štirje povsem novi avtobusi znamke scania, s pogonom na CNG (stisnjen zemeljski plin). Gre za 10,5 metra dolga vozila z dizelskim motorjem standarda euro 6, ki bodo razporejena predvsem na linije 3, 12 in 18. Hkrati pa se zaradi novih pridobitev izboljšuje frekvenc odhodov avtobusov: na linijah 3 in 12 z dosedanjih 35 minut v jutranji konici na 25 minut, na liniji 18 pa z 20 minut na 15.

Oddaj komentar