VIDEO: Krečičeva se ne bo opravičila Tičarju, sledi sojenje

Igor Tičar pred sodiščem.

Na današnjem predobravnavnem naroku v zasebni tožbi Igorja Tičarja, rektorja mariborske univerze, zoper Marijo Javornik Krečič, predsednico visokošolskega sindikata, je postalo jasno, da bodo o domnevni razžalitvi odločali člani sodniškega senata. Prva obravnava je razpisana za 5. junij.

Tičar zasebno toži Krečičevo, ker naj bi ga javno razžalila z izjavami, ki sta jih v svojih člankih citirala novinarja Tomaž Klipšteter in Jasmina Cehnar. Krečičeva je danes, na predobravnavnem naroku jasno povedala, da krivde ne priznava, da pa stoji za svojimi besedami, s čimer ni sprejela ponudbe, ki jo je v imenu zasebnega tožnika Tičarja podal njegov zagovornik Janko Jerman. Dejal je, da bi bil Tičar pripravljen umakniti tožbo v primeru, če bi Krečičeva svoje besede preklicala in se mu iskreno opravičila. Njen odziv sledi v v video izjavi:

Tičar po današnjem naroku izjav za medije ni dajal. Je pa njegov zagovornik Jerman pojasnil, da je takšno odločitev Krečičeve pričakoval “glede na njeno dosedanje vedenje. Je pa treba upoštevat, da kadar se nekomu očita osebni seksizem, kadar se mu očita malverzacije, obit zakona, pri čemer noben od teh očitkov ne drži, je seveda to podlaga za zasebno tožbo in seveda kaznivo dejanje razžalitve.Podrobnosti sledijo…

Igor Tičar (rektor mariborske univerze) s svojim zagovornikom Jankom Jermanom.

DOPOLNJENO 4.5.2017 OB 15.03:
Tičar Krečičevo toži zaradi razžalitve, zapisane v dveh člankih zgoraj omenjenih novinarjev, ki ju bodo v nadaljevanju sojenja tudi zaslišali kot priči. Na temo očitkov o domnevnem spolnem nadlegovanju na rektoratu univerze, je Krečičeva rektorjev odziv označila za sprenevedanje in seksizem. Prav tako pa ji Tičar očita razžalitev v članku na temo naročanja pravnega mnenja o pogojih za njegovo upokojitev na stroške univerze, v katerem je Krečičeva to potezo označila za malverzacije (s slednjimi naj bi Tičar skušal zaobiti zakone). Po navedbah tožnika je iz besed Krečičeve očitno, da ni kritizirala delovanja univerze, temveč da je z njimi ciljala na rektorja osebno. Po navedbah obrambe pa je Tičar v tem primeru absolutna javna oseba, zato je treba natančno ločiti in pravilno razumeti pojma osebno in zasebno. “Kot profesorica slovenščine bi se morali zavedati pomena in moči uporabljenih besed ter bi morali biti sposobni izreči kritiko tudi z drugačnimi izrazi,” je na današnjem naroku med drugim izpostavil Tičarjev zagovornik Jerman. Krečičeva pa je med drugim odgovorila, da obvlada leksikone. Celo več: da se pravi pomeni besed skrivajo v t.i. korpusih, kajti slovenski slovarski zapisi so v marsikaterem primeru že preživeti ali zastarali. Kot je še pojasnila, je svoje besede kot sindikalista v boju za pravice zaposlenih namenila rektorju, ne pa Igorju Tičarju. “Besede nikoli niso bile odvisne od tega kdo je, je bil ali še bo rektor“, je dejala Krečičeva.

Marija Javornik Krečič (pred. Visokošolskega sindikata) s svojim zagovornikom Borutom Mihurkom.

Maščevanje in šikaniranje
Rektorjev kazenski pregon občutim in ocenjujem kot maščevanje in šikaniranje, predvsem pa kot neakademsko grožnjo in poskus discipliniranja zaposlenih, ki smo z legalnimi in legitimnimi sindikalnimi aktivnostmi, med katere sodi tudi sprožitev sodnih postopkov in inšpekcijskih prijav, vseskozi opozarjali in nazadnje dokazali, da so naša stališča pravilna, številne rektorjeve odločitve v imenu univerze pa ne. Rezultat naših prizadevanj je tudi evidentiran petmilijonski dolg univerze do zaposlenih, ki so ga bili naposled tudi v vodstvu UM prisiljeni priznati in ga bo morala univerza v celoti poravnati“, je na današnjem naroku izpostavila Krečičeva. Na junijski obravnavi pa naj bi zaslišali več prič. Obramba je predlagala dva sindikalista in tri strokovnjake za razlago aktualne rabe, pomena in dojemanja seksizma. Tičarjev zagovornik Jerman je bil proti zaslišanju omenjenih strokovnjakov. Namesto tega je predlagal, naj se zasliši izvedenca za slovenski jezik. Predlagal pa je tudi zaslišanje obeh novinarjev, avtorjev člankov iz katerih izhaja razžalitev, Tičarjevo soprogo in njegove sodelavke iz rektorata. Glavna obravnava se bo pričela 5. junija, Javornik Krečičevi pa trenutno grozi denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

Oddaj komentar