VIDEO: Kateri so izzivi pri varni rabi interneta

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru je danes skupaj s Slovenskim društvom Informatika (SDI) organizirala posvet z naslovom Tehnologije in trendi na področju kibernetske varnosti. S tem želijo opozoriti na problematiko kibernetske varnosti v luči novih trendov in tehnologij.

Gre za peti takšen dogodek na temo informacijske varnosti. Med predavatelji je tudi Marko Hölbl iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki je opozoril na temni splet, ki predstavlja podzemlje spleta. Kakšne so nevarnosti, pasti in izzivi pri rabi interneta pojasnjuje Hölbl.

V zadnjih letih cveti temen splet, kjer prodajajo določene ranljivosti, pa tudi ilegalne storitve, kot recimo kibernetski napadi., kar pa daje dodatno motivacijo napadalcem, da to izvajajo, ker imajo iz tega tudi neposredno finančno korist.

Kakšen je nasvet vsem pri varni rabi interneta pa pravi Tatjana Welzer Družovec, predavateljica UM FERI.

Kar seveda ne pomeni, da ne uporabljamo sodobnih tehnologij, temveč da premislimo o prvih korakih, ki jih naredimo morda nekoliko bolj premišljeno kot sicer, še dodaja Welzerjeva.

Veliko izkušenj o varni rabi interneta sicer dobimo tudi v delovnem okolju, pojasnjuje Kaja Prislan s Fakultete za varnostne vede UM.

 

 

Oddaj komentar