VIDEO: Gibanje Svoboda mariborskemu županu očita manipulacijo in nezmožnost dialoga

Danes se je v prostorih stranke Gibanje Svoboda odvila novinarska konferenca, na kateri so podali izjavo za javnost v zvezi z aktualnim dogajanjem v Mariboru. Poudarili so, da z županom na tej točki ne morejo vstopiti v koalicijo, a temu v nadaljevanju še puščajo odprta vrata. Županu med drugim očitajo nespoštovanje mestnih svetnikov, nezmožnost dialoga in kreditiranje občine. Povedali so, da mu ne zaupajo.

“V našem programu smo imeli drugačen pogled na razvoj mesta”

Vojko Flis je poudaril, da si želijo predvsem strpnega dialoga: “Spoštovanje do govorov in pa posebna skrb mora biti posvečena socialnemu statusu meščanov. V našem programu smo imeli drugačen pogled na razvoj mesta, kot se  odraža v sedanjem mestnem proračunu. Zagotavljali smo enakomerni razvoj MČ, zeleni preboj, lahko imamo različne poglede na to, kako naj se mesto razvija, vendar si želimo, da se bomo o tem dogovarjali in iskali skupno pot. In tukaj ostajajo izzivi, ki doslej, vsaj kar se naših pogledov tiče, niso bili ustrezno rešeni.”

V nadaljevanju je poudaril, da puščajo odprta vrata za vstop v koalicijo: “Pred obdobjem novega županovanja smo se dogovarjali, da se je dogovorov potrebno držati in da se bomo o vsebinskih temah, kjer imamo različne poglede, dogovarjali. Če bo do tega dogovarjanja prišlo, mi ne vidimo razloga, da ne bi sodelovali. Pogrešamo ta dialog in to je izziv, ki ostaja odprt, ampak ne z naše strani.”

Lena Grgurevič je dejala: “Mariborski poslanci Svobode smo skupaj z mestnimi svetniki in vlado ves čas tvorno in vestno izpolnjevali dane predvolilne obljube in delovali v dobrobit mesta. Prepričana sem, da smo v tem času dosegli najboljši rezultat v prid našemu mestu.” Med drugim je izpostavila zagon del na zahodni obvoznici in rebalans proračuna.

“Gre za ponavljajoče vzorce s strani župana pri zamenjavi direktorjev”

Mestni svetnik Milan Lukić je komentiral dogajanja na podjetju Snaga: “Z novim letom je postala medijska zgodba, pa ne zaradi odličnih rezultatov, pač pa zaradi čudnih kapric, da je treba direktorja zamenjati, ker ni kompatibilen, zaupanja vreden. Zahteva je bila dana, da se na prvi seji nadzornega sveta o tem razpravlja in se direktorja zamenja. V ta namen sem bil kontaktiran takoj po izvolitvi s strani županovega zaupnika, da mi prinese zahtevek, želje po zamenjavi direktorja, hkrati pa da mi pove, da bo on predsednik nadzornega sveta.” Takoj naj bi mu odgovoril, da to ne pride v poštev in da zamenjava direktorja na prvi seji ni primerno dejanje. Poudaril je, da se na takšen način zadeve ne smejo odvijati in da se kje večkrat počutil zmanipuliranega.

Jurše: “Tak način delovanja ni v skladu z našimi vrednotami. Menimo, da na tej točki ne moremo vstopiti v koalicijo, smo pa pripravljeni delovati absolutno v korist Maribora, podpreti vse projekte, ki pomenijo korist in izboljšanje ter olajšanje življenja naših meščank.”

Karin Jurše je med drugim dejala: “Na lastni koži smo doživeli, da lahko po potrebi kršimo poslovnik, odvzemamo besedo, avtokratsko nastopamo in to je za nas popolnoma nesprejemljivo.”  Na tem delu pa je zagotovo na mestu vprašanje, kako lahko županu očitajo kršenje poslovnika vodenja seje, glede na to, da je najstarejši mestni svetnik Edo Pavao Belak vodil prvo sejo in počel ravno to. Ko sta želeli mestni svetnici pojasniti svoj glas, jima namreč tega ni dovolil in dal vedeti, da on vodi sejo in on tolmači poslovnik. “To lahko komentiram na način, da je naš svetnik imel podporo s strani uradnih oseb, mislim da urada za mestni svet, ti ljudje so mu na začetku seje pomagali in celo sejo stali ob strani in mu svetovali, kaj naj naredi in govori. Če je bil kršen poslovnik, je to nepravilno. Je pa res, da je gospod prvič nastopil v tej funkciji in imel zagotovljeno strokovno pomoč in bi ga morali na to opozoriti.”

Proti novim podražitvam

V četrtek se bo na seji odločalo o podražitvah, kot so danes dodali, bodo glasovali proti, pripravljeni so podpreti manjše podražitve. Karin Jurše je komentirala tudi 38-odstotno podražitev vrtca. “To je absolutno preveliko za naše mlade družine, pristali bi na 13 odstotkov, preostala razlika mora biti kriti iz proračuna.” Ni pa znala pojasniti, iz katere postavke bi lahko občina zagotovila dodatna sredstva.

Več v posnetku:

Spomnimo …

Robert Golob se je pred dnevi odločil jasno povedati, kako vidi lokalno oblast v Mariboru, na čelu z županom Sašo Arsenovičem. V izjavi je Golob jasno povedal, da politika Arsenoviča, ni enaka politiki Gibanja Svoboda, vsaj kar se tiče vrednot, ter je dodal: “Sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu niti s predvolilnimi obljubami, še manj pa z našimi vrednotami.”

“Zato od lokalnega odbora pričakujemo, da se najkasneje v torek jasno opredeli glede nadaljnjega sodelovanja in kako bo sodelovalo z obstoječimi občinskimi oblastmi. Lokalni odbor bo o tem samostojno obvestil javnost,” je  takrat povedal.

Ekipa župana Arsenoviča je že čez nekaj ur na hitro sklicala izjavo za medije, da bi o tem temi spregovoril tudi župan sam. Uvodoma je povedal: “V petih letih mandata sem se v politiki naučil marsičesa. Predvsem sta mi blizu dva ljudska pregovora. Eden je: Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Drugi pa, da je bolje prva zamera kot zadnja.”

“Vsekakor imam veliko razumevanja in potrpljenja do vseh, ki delujejo v mestni politiki, tudi tistih iz Gibanja Svoboda, do njih še prav posebej, ker so novinci na političnem parketu, vsaj v zadnjem času,” je še Arsenovič pojasnjeval svoje politične veščine, ter dodal: “Najbolj me je zmotila beseda vrednote. Zato sem pravzaprav danes tukaj. Želim povedati, da so vrednote mene in mojih dragih sodelavcev, so tiste, ki so Maribor pripeljale na razvojno pot in so dobile ponovno večinsko podporo na lokalnih volitvah, nedavno. Pravzaprav celoten program, ki ga samo v tem letu nadaljujemo. Ta program je predanost delu, razvoju in celotnemu mestu.”

Več TUKAJ.

Oddaj komentar