VIDEO: Gasilci PGD Selnica ob Dravi in PGD Slemen predvajali prvomajsko budnico

Prvi maj je praznik dela in na ta dan se po Sloveniji v zgodnjih jutranjih urah izvaja prvomajske budnice godb in pihalnih orkestrov. Letos pa so jih izvedli malo drugače zaradi upoštevanja preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. V Selnici ob Dravi, kjer je tradicija prvomajskih budnic še posebej živa, so jo izvedli po navodilih Gasilske zveze Slovenije na pobudo Zveze godb Slovenije.

Zveza slovenskih godb je namreč na Gasilsko zvezo Slovenije naslovila pobudo in vabilo za pomoč pri izvedbi letošnjih prvomajskih budnic godb in pihalnih orkestrov v Sloveniji, saj se budnice zaradi epidemije v dolgoletni zgodovini delovanja mnogih orkestrov prvič niso mogle izvajati v tradicionalni obliki. Odločili so se podpreti idejo Zveze slovenskih godb, da gasilska vozila lahko sodelujejo pri izvedbi prvomajskih budnic s posredovanjem glasbe in nagovorov preko zvočnikov na dogovorjenih lokacijah.

Tako so tudi člani PGD Selnica ob Dravi in PGD Slemen sklenili roke in naredili skupno akcijo. Prevozili so tradicionalno traso in preko zvočnikov prenašali pet znanih koračnic s slovensko tematiko skupaj s prazničnim nagovorom in voščilom.

Več v videposnetku:

Oddaj komentar