VIDEO: Fištravec: “Nobena šola ne bo hladna”

OŠ Bojana Ilicha Maribor

Mariborski župan Andrej Fištravec se je danes odzval na očitke ravnateljev mariborskih osnovnih šol o premalo sredstvih za nujne investicije. Zagotovil je, da nobena šola ali vrtec ne bo hladna in da nobena ne bo v takem stanju, da ne bi mogla funkcionirat. Ob tem pa opozoril, da se bodo morali za to skupaj potruditi in sodelovati.

Ravnatelji so sicer opozorili, da imajo v zdajšnjem predlogu zagotovljena sredstva le za enajst mesecev. Direktor mestne uprave Simon Štrancar pa pravi, da te trditve držijo le ob predpostavki enakega stanja kot lani.

Načrtujemo določene ukrepe, o katerih se dogovarjamo z ravnatelji vrtcev, v kratkem se bomo sestali tudi z ravnatelji šol. Rešitve želimo poiskati z racionalizacijo in drugačno organizacijo dela, ob tem pa računamo, da nam bo še med obema branjema proračuna uspelo od države izpogajati dodaten denar iz naslova sprostitev plač in plačnih nesorazmerij,” je pojasnil Štrancar.

Fištravec pa je ob tem opozoril, da če želijo racionalizirati trošenje, potem da je nujno, da se sistem vrtcev in šol zaveda, da ima na razpolago zmanjšano količino denarja. Na vprašanje, če bo prevzel odgovornost v primeru kakršnekoli nesreče, glede na to obstajajo celo inšpekcijske odločbe o neprimernosti določenih objektov, pa v videu:

Na mariborski občini se sicer zavedajo, da za naslednji dve leti načrtovane investicije v šole in vrtce niso zadostne in so daleč od potreb. Za vzpostavitev normalnih pogojev oziroma standardov bi po njihovem morali v naslednjih treh letih vsako leto nameniti okoli 6 milijonov evrov. Za takšno financiranje pa bodo morali poiskati dodaten denar, saj da mestni proračun tega ne zmore.

Dvoletni proračun bodo mariborski mestni svetniki sicer v prvo branje prejeli ta četrtek na izredni seji mestnega sveta.

Oddaj komentar