VIDEO: Donirana hrana v pomoč številnim družinam

Program ‘Donirana hrana’ na Nadškofijski karitas Maribor danes presega zgolj transfer materialne pomoči, je kontinuirana socialnovarstvena storitev tistim družinam in posameznikom, ki potrebujejo redno spremljano pomoč ob podpori individualnega svetovalnega dela ter spremljanih stikov s strokovnimi delavci, sodelavci in prostovoljci Karitas, da ob njihovi podpori ne zgolj preživijo iz dneva v dan, temveč lahko vstanejo in zaživijo samostojnejše, polno življenje.

“Tako smo predstavili program pred dobrimi tremi leti ob odprtju ter predaji namenu razširjenih in obnovljenih prostorov skladišča programa Donirana hrana na Nadškofijski karitas Maribor – ‘Bartimajeva izba’. Nadškofijska karitas Maribor se s prevzemom, skladiščenjem in razdeljevanjem donacij hrane srečuje že vse od ustanovitve, pred slabimi 30 leti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Konkretneje z vsakodnevnimi prevzemi kruha ob vzpostavitvi sistemske pomoči brezdomnim osebam sredi 90-tih let. Od leta 2010 pa v sodelovanju s trgovskim centrom E’Leclerc vzpostavi sistem prevzema prehranskih artiklov vsak delovni dan.

Na to osnovo se je Nadškofijska karitas Maribor kot izvajalska organizacija vključila v projekt ‘Donirana hrana’ oktobra 2016 na povabilo Lions kluba Maribor – Zarja, ki je predhodno vzpostavil mrežo 7 različnih trgovin (Spar, Mercator, Tuš), katere poslujejo na področju Mestne občine Maribor. Decembra 2017 smo jim pridružili še štiri trgovine Hofer, aprila 2018 pet trgovin Lidl in v aprilu ter maju 2021 še dodatnih deset (10) trgovin.

“Skupaj danes vsak obratovalni dan prevzemajo naši prostovoljci Karitas hrano v 29 trgovskih centrih v Mariboru (3 x Mercator, 3 x Spar, 2 x Interspar, 3 x Tuš, 10 x Hofer, 8 x Lidl) ob stalnici prevzema ob delavnikih (E’Leclerc ter pekarna Zenit). Večina prejemnikov je vključenih enkrat tedensko. Količina dnevno prejetih (do 650 kg/dan) živil omogoča, da po vnaprejšnjem fiksnem razporedu vsakodnevno vključimo med 27 -30 družin oz.
posameznikov donirane hrane ali 64 – 107 oseb dnevno,” zapišejo. Ob vzpostavitvi mreže dnevnih prevzemov ter razdeljevanja kruha in pekovskih izdelkov s strani mreže Župnijskih karitas v Mariboru ter drugih soc. ustanov ocenjujejo na vključitev dodatnih 60-120 oseb (torej skupaj 119 – 227 oseb dnevno).

V letu 2021 je bilo v program skupno vključenih 210 družin in posameznikov, kar skupaj predstavlja kar 569 oseb, ki so vsaj 1 x tedensko prejele pomoč iz navedenega projekta.
Večinoma gre za prejemnike socialnih transferjev, nizkih pokojnin ali zaposlenih z nizkimi dohodki. Med prejemniki so tudi osebe, ki imajo težave v telesnem in duševnem zdravju, invalidi, starejši in mlajše osebe, ki živijo same.

Zgovoren je podatek za leto 2021, ko je v celotnem letu sodelovalo 19 prostovoljcev Karitas ter opravilo 5.153 ur prostovoljnega dela ter smo zabeležili kar 1.523 potnih nalogov in prevozilo 40.669 km. Zbrana hrana v letu 2021: 319 t (sadje in zelenjava, pekovski izdelki, sendviči, drugi mesni izdelki in mlečni izdelki).

foto: Karitas Maribor

Oddaj komentar