VIDEO: Dialog z mladimi na temo evropskega zelenega prehoda

Zavod PIP je v sodelovanju z Gimnazijo Ptuj organiziral dialog z mladimi na temo evropskega zelenega prehoda. Razpravljali so o realnost cilja, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina, pa tudi o tem, kako bo na vse skupaj vplivala vojna v Ukrajini.
Kot vmesni korak k podnebni nevtralnosti je EU povečala svoje podnebne ambicije do leta 2030 in se zavezala, da bo do tega leta zmanjšala emisije za vsaj 55 %.

Predstavljeni so bili številni ukrepi, in sicer na področju energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije, infrastrukture za alternativna goriva, sistema trgovanja z emisijami ter emisij, ki nastanejo zaradi rabe zemljišč.

O temi dogodka so z mladimi spregovorili dr. Milan Brglez (poslanec v Evropskem parlamentu), dr. Štefan Čelan (direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj), mag. Darko Ferčej (vodja oddelka za EU projekte na E-zavodu) in Petra Greiner (predstavnica Vesne – zelene stranke).

Brglez je mnenja, da se preveč razpravlja o reševanju gospodarstva in premalo o reševanju ljudi. Mladim je položil na dušo, naj začnejo o politiki razmišljati kot o najbolj kompleksni umetnosti. Vse se začne pri majhnih korakih. Mlade je pozval, da naj starejšim ne dopustijo, da odločajo o njihovi prihodnosti.

Podobno je razmišljal tudi Štefan Čelan in pozval mlade, da povejo »dovolj načelnemu govoričenju«. Meni, da je treba zamenjati neoliberalizem. »Prebivalstvo raste eksponentno, poraba narašča eksponentno, vir pa padajo proti nič,« je stanje orisal Čelan. Pri tem je udeležencem pojasnil, kako razume uravnotežen razvoj, kjer na ekonomijo »obesiš tri uteži,« in sicer socialo, okolje in etiko

Petra Greiner je izpostavila, da bo ključno, ali bo vsak od nas položaj zgolj nemo opazoval ali pa bo vsak od nas dejansko nekaj naredil. Dejala je, da so se v preteklosti gradile velike hiše, saj so starši menili, da bodo otroci ostajali doma. Omenila je, da bi bila lahko rešitev vzpostavljanje skupnosti, kjer bi sobivale različne generacije.

Več v prispevku.

Razprava je bila del serije dogodkov, ki so jih v Zavodu PIP poimenovali  »Evropski pikniki« in jih izvajajo v okviru projekta Evropa na našem pragu.

Oddaj komentar