VIDEO: Arsenovič bi 5 javnih podjetij združil v holding

Saša Arsenovič

Mariborsko občino čaka združevanje petih javnih podjetij pod eno streho, v holding. Glede na odlok o ustanovitvi Javnega holdinga bi občina osnovni kapital holdinga, ki znaša 1 milijone eurov, delno vplačala sama v višini 100.000 eurov, preostanek 900.000 eurov pa se vplača s stvarnim vložkom podjetij. Župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič nam je v intervjuju pojasnil, da ni razloga za strah, da bi zaradi vzpostavitve holdinga prišlo do odpuščanj.

Javno podjetje Energetika Maribor, Javno podjetje Marprom, Mariborski vodovod javno podjetje, Snaga in Nigrad bi na predlog župana združili v holding. O predlogu za ustanovitev javnega holdinga, naj bi mestni svetniki odločali na ponedeljkovi seji mestnega sveta. V izseku intervjuja z županom Arsenovičem si poglejte, kaj je povedal o ustanovitvi holdinga.

V LPR vznemirjeni zaradi uvrstitve holdinga na dnevni red MS

V tem tednu sta medtem koalicijsko pogodbo podpisala še dva “zamudnika”, Lista za pravičnost in razvoj (LPR) in Lista Melite Petelin.

V LPR so sicer bili vznemirjeni zaradi zadnjih dogodkov, ki so povezani z uvrstitvijo dvoletnega proračuna in ustanovitve mestnega holdinga na sejo mestnega sveta brez koalicijskega usklajevanja. V LPR so opozorili, da bo vsak poskus avtokratskega vodenja mesta v danih pogojih mesto potisnil tja, kjer se je nahajalo v zadnjih desetih letih, torej na pot razvojnega capljanja in nezadovoljstva ljudi, česar pa da si v LPR ne želijo.

 

V treh letih zmanjšanje stroškov za 1 milijon eurov

Kot so zapisali v odloku o ustanovitvi holdinga, naj bi se v treh letih nedvomno zmanjšali stroški, navajajo pa številko 1 milijon eurov.

VIR: Mestna občina Maribor

Kot osnovni namen združevanja javnih podjetij in gospodarstvih družb v holding navajajo povečanje kapitalske stabilnosti oziroma gospodarske moči javnega holdinga v primerjavi s položajem posameznih družb, ki te službe izvajajo. Med prednostmi pa vidijo povečano učinkovitost delovanja in racionalizacijo denarnih tokov.

VIR: Mestna občina Maribor

Oddaj komentar