Večstanovanjske stavbe morajo od danes obvezno imeti razpršilnike za razkuževanje rok

Slika je simbolična.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše. Razpršilniki morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima. Tako namreč določa vladni odlok, ki je začel veljati danes.

Namestitev razpršilnikov glede na odlok opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenje okužbe z novim koronavirusom. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.

Slika je simbolična

Lastnike in stanovalce v večstanovanjskih stavbah ter upravnike stavb je spomladi precej razburjala obveznost razkuževanja določenih površin dvakrat na dan. Marsikje je ukrep prinesel tudi višje položnice. Tokratni odlok pa za Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije ni sporen. Spomladi je bilo sporno obvezno razkuževanje določenih površin, ker so tudi strokovnjaki menili, da to ni najbolj učinkovito, je za STA dejal direktor zbornice Boštjan Udovič. Namestitev razpršilnikov, kar določa tokratni odlok, pa so upravnikom priporočali že takoj ob nastopu epidemije, je spomnil.

Vlada je ukrep, po katerem je bilo treba določene površine razkuževati, odpravila 14. maja, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so nato pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je treba čistiti predvsem kljuke, stikala in ograje, ob vhod namestiti razkužilo za roke, skupni prostori pa se morajo večkrat na dan zračiti, so opozorili takrat.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar