Več Slovencev prejelo sporočilo ministrstva: “Vsi boste aretirani!”

Uporabnikom nekaterih storitev e-uprave je bilo v torek posredovano nenavadno SMS-sporočilo, da jih čaka aretacija, poroča MMC.

Izkazalo se je, da ne gre za vdor v računalniški sistem javne uprave, temveč je MZZ nenavadno testiral množično pošiljanje SMS-vsebin, še zapišejo pri omenjenem mediju.

Vsi boste aretirani!” se je glasilo SMS-sporočilo, ki so ga v torek prejeli nekateri uporabniki storitev državne e-uprave. Čez nekaj časa pa je na telefon prišel SMS z opravičilom, da se je to zgodilo “zaradi neljubega pripetljaja pri testiranju masovnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom.”

Na GPU-ju so pojasnili, da je policija kmalu po dogodku “dobila obvestilo, iz katerega so izhajali določeni sumi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem po 221. členu kazenskega zakonika.” “Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da ni prišlo do kaznivega dejanja napada na informacijski sistem,” so za MMC navedli na GPU-ju.

Nepremišljenost sodelavca

Z incidentom niso bili seznanjeni tudi na ministrstvu za javno upravo. Izvedeli pa so, da je množično testiranje izvedlo zunanje ministrstvo. Na MZZ-ju so za MMC povedali, da je bila to “človeška napaka pri testiranju, ki ga je izvajal zaposleni sodelavec za čas predsedovanja.” “Šlo je za nepremišljenost sodelavca glede vsebine testnega sporočila in za napako pri določitvi kroga prejemnikov obvestila,” pojasnjujejo. Omenjeno SMS-sporočilo je po njihovih navedbah prejelo okoli 200 ljudi.

Oddaj komentar