Varuh človekovih pravic pričakuje sistemske rešitve glede dostopnosti informacij za ranljive skupine

Varuh človekovih pravic Peter Svetina

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v tem tednu z direktorji Radiotelevizije Slovenija (RTV), Slovenske tiskovne agencije (STA) in Urada vlade za komuniciranje (Ukom) pogovarjal o dostopnosti informacij za ranljive skupine. Svetina pričakuje sistemske rešitve na tem področju, saj imajo omenjene institucije pri tem izjemno pomembno vlogo.

Varuh se pogosto sooča s pobudami posameznikov, da se zaradi svoje oviranosti v vsakdanjem življenju srečujejo s najrazličnejšimi težavami na področju dostopa do informacij, so v sporočilu za javnost po opravljenih srečanjih opozorili pri varuhu. Svetina sicer meni, da so bili v času epidemije koronavirusa na tem področju narejeni določeni pozitivni koraki, kot je na primer neposredno tolmačenje v slovenski znakovni jezik na vladnih novinarskih konferencah, a na tem področju s strani države pričakuje sistemske rešitve. Pri tem je po njegovem mnenju izjemno pomembna vloga in aktivno sodelovanje RTV Slovenije, STA in Ukoma. V tem tednu se je varuh človekovih pravic tako srečal z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem, direktorjem STA Bojanom Veselinovičem in direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo.

V okviru sestankov, ki jih je opravil, so se s sogovorniki pogovarjali o pomenu dostopnosti informacij v obliki, ki je primerna za ranljive skupine ljudi. Po mnenju Svetine je namreč dostop do informacij ena od osnovnih pravic vsakega posameznika, pri tem pa je še posebej pomembna dostopnost do informacijskih in komunikacijskih tehnologij, saj predstavlja temelj za uveljavljanje tudi drugih pravic. “Osebe z različnimi ovirami lahko s pomočjo prilagoditev pridobivajo številne informacije, se sporazumevajo, izobražujejo, vključujejo v družbo in so v njej aktivno udeleženi. Brez prilagoditev pa so odrinjeni na rob in nimajo enakih možnosti, kot vsi drugi,” je opozoril Svetina.

Po besedah Svetine je vloga javnega servisa na tem področju neprecenljiva, si pa želi še več posluha predvsem za stiske naglušnih. Te so se namreč v času pandemije covida-19 in nošenja mask v zasebnem ter javnem življenju še poglobile, saj mnogi med njimi namreč berejo le z ustnic, je opozoril. Večinoma informacije sedaj pridobivajo s časovnim zamikom in v okrnjeni obliki, kar jih postavlja v deprivilegiran položaj. Tudi zato je Svetina apeliral na vodstva RTV, STA in Ukoma, da v čim večji meri in s čim manj časovnega zamika zagotovijo podnaslavljanje svojih vsebin ter zasledujejo enak princip objave, kot je na voljo vsem ostalim ljudem.

Sogovorniki so varuha opozorili na problematiko na področju razvoja govornih tehnologij, pomanjkanja sistemskih rešitev in finančnih sredstev za to področje. Strinjali so se, da je pri tem ključna vloga države ter da problematika ne zadeva le medijskega področja, temveč jo je treba obravnavati širše. Svetina se je zato zavzel za skupno iskanje dolgoročnih rešitev, v katerega morajo biti vključeni vsi zainteresirani deležniki. Vlado bo pozval, da s pripravo posebne strategije oz. na drug ustrezen način poskrbi za enakopraven dostop do informacij za vse ljudi. Vsak izmed nas si namreč zasluži, da je spoštovan, enakovreden in cenjen del družbe, je še dejal Svetina.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar