V UKC Maribor zaradi okužb odpadlo nekaj posegov, delo teče počasneje

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes zanikali sredino poročanje nekaterih medijev, da zaradi okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih zapirajo nekatere oddelke.

Direktor Vojko Flis je poudaril, da je zaradi nujnih testiranj na covid-19 res odpadlo nekaj posegov, a zdaj delo na teh oddelkih kljub oteženim razmeram teče dalje.

“V zadnjem obdobju je postala že stalnica, da se nam čez vikend pojavljajo posamezniki, ki v ustanovo prinašajo okužbo. To so praviloma zaposleni in to nam povzroča izjemne težave in pomembne reorganizacijske ukrepe. Zaradi tega nismo zaprli nobenega oddelka, je pa včeraj deloma stala intenzivna terapija na kirurgiji, ker smo morali zaposlene testirati. Odpadlo je nekaj načrtovanih programov, drugače pa praviloma ne zapiramo nobenih oddelkov,” je v današnji izjavi za medije zagotovil Flis. “Res pa je, da delo na vseh oddelkih teče nekoliko počasneje,” je dodal.

Pozval k odgovornemu ravnanju

Trenutno je okužba z novim koronavirusom potrjena pri 23 zaposlenih, 33 ljudi z različnih oddelkov je v samoizolaciji. Ti zaposleni so se po besedah direktorja okužili izven službe, zato je vse sodelavce znova pozval k odgovornemu ravnanju in vedenju tudi izven delovnega mesta. “A kakšnih mehanizmov ukrepanja v tem trenutku nimamo,” je pojasnil.

Tako zaposlene kot bolnike testirajo vsakodnevno. Danes je na njihovem navadnem covid oddelku hospitaliziranih 22 bolnikov, še tri zdravijo v enoti za intenzivno nego. Po besedah Flisa lahko v primeru povečanih potreb hitro povišajo število običajnih postelj za bolnike s covidom-19 na 40, v intenzivi pa na šest.

V kolikor bi bile potrebe še višje, pa v UKC Maribor ne bo več mogoče zagotoviti delovanja ostalih zdravstvenih dejavnosti. “Lahko še zvišamo število postelj, a takrat bomo morali začeti razmišljati, katere programe bomo ustavljali, da bomo kadrovsko zmogli,” je dejal direktor.

Pojasnil je še, da je potek bolezni pri bolnikih različen, tudi bolniki na navadnem covid oddelku pa potrebujejo dodaten kisik. “Potek njihove bolezni ni povsem preprost,” je opozoril Flis.

Začeli preizkušati hitre teste

Kot pomembno novost v UKC Maribor je izpostavil dejstvo, da so začeli preizkušati hitre teste na okužbo z novim koronavirusom, ki lahko v nekaj minutah povedo, ali je oseba okužena ali ne, medtem ko je treba na rezultate klasičnega testiranja čakati najmanj šest ur. “To nam olajša diagnostiko in zdravljenje. Res pa je, da so ti testi v obdobju preizkušanja, torej moramo šele ugotoviti, če so zanesljivi,” je dodal in povedal, da preizkušajo teste različnih proizvajalcev.
VIR:STA

Oddaj komentar