“V UKC Maribor je za porodnice, v smislu lajšanja porodne bolečine, dobro poskrbljeno”

Univerzitetni klinični center Maribor, smo zaprosili za podatke o tem, koliko porodov so zabeležili v pravkar končanem letu in koliko še leto prej.

“V letu 2021 smo zabeležili 1916 porodov, v letu 2022 pa 1607. V letu 2022 je bilo rojenih 47 dvojčkov, trojčkov ni bilo. Število žensk, ki so prvič rodile otroke, je v letu 2022 znašalo 803,” so nam podali informacije o porodih.

Zanimalo nas je tudi, če je nosečnicam trenutno na voljo epiduralna analgezijo in kakšne so ostale metode lajšanja bolečin ter kakšna je dosegljivost le-teh. V UKC Maribor pojasnjujejo, da je na Oddelku za perinatologijo izvajajo nefarmakološko in farmakološko lajšanje porodne bolečine.

Uporabljajo več načinov za lajšanje bolečin

Med nefarmakološke metode lajšanja sodijo: hidroterapija (tuširanje s toplo vodo) , gibanje, masaža križnično trtičnega predela z Ruskim lekom ali oljem za masiranje, uporaba audiovizualizacije z meditativno tehniko, spodbujanje porodnice k menjavanju položajev.

Od farmakoloških metod lajšanja porodne bolečine uporabljajo epiduralno analgezijo, občasno Ultivo in parenteralno dajanje analgetičnih sredstev. Med porodom babice aktivno spremljajo intenziteto bolečine in jo ocenjujejo na podlagi vizualne analogne lestvice, kar se redno vpisuje v porodni zapisnik.

V UKC Maribor je za porodnice dobro poskrbljeno 

“Lajšanje porodne bolečine je pomemben kazalnik kakovosti dela v porodništvu in babištvu. Na Oddelku za perinatologijo UKC Maribor je za porodnice, v smislu lajšanja porodne bolečine, dobro poskrbljeno, saj k lajšanju bolečin pristopamo aktivno in z dobrim medsebojnim sodelovanjem med babicami, porodničarji in anesteziologi. V mariborski porodnišnici lahko dobi vsaka porodnica (brez doplačila) epiduralno analgezijo, v kolikor jo potrebuje,” še zaključijo svoje pojasnilo v UKC Maribor.

Oddaj komentar