V torek poostren nadzor prometa

Slika je simbolična.

V okviru poostrenih aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev, ki na območju Republike Slovenije potekajo od 5. do vključno 18. 10. 2020, bodo na območju Policijske uprave Maribor, v torek, 6. 10. 2020, med 6. in 13. uro, izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce.

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (npr. neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih).

Prometna varnost pešcev se je na območju PU Maribor, v obdobju od 1. 1. do 15. 9. 2020, poslabšala glede na primerjalno obdobje leta 2019, so sporočili s PU Maribor. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 54 (72) pešcev, od katerih je 1 (0) pešec umrl, 10 (7) je bilo hudo telesno poškodovanih in 36 (56) lahko telesno poškodovanih.

Glavni vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti, zaradi katerega se je zgodilo največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, v njih pa so bile tudi najhujše posledice. Sledijo vzroki, ko so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev.

Za varnost pešcev v prometu

Varnost pešcev najbolj ogrožena jesenskih, zimskih mesecih in v zgodnjih spomladanskih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki, v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša in kot je že omenjeno, predvsem v naseljih).

Nasveti voznikom: 

– upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost (posebej pozorni bodite pred prehodi za pešce, ki niso opremljeni s svetlobnimi prometnimi znaki);
– hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti;
– na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
– izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču;
– posebej pozorni bodite na pešce ob pogojih slabše vidljivosti (npr. megla, zgodnji jutranji, večerni in nočni čas).

Nasveti pešcem:

– poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);
– upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste;
– predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Oddaj komentar