V socialnovarstvenih zavodih večinoma delajo po nedeljskem urniku

V socialnovarstvenih zavodih današnja stavka večinoma poteka po t. i. nedeljskem urniku, kar pomeni, da je poskrbljeno le za nujno oskrbo. Večjih težav zaradi tega ne zaznavajo, stanovalci pa stavko večinoma podpirajo, so za STA povedali v nekaterih domovih za starejše.

V Domu starejših občanov Grosuplje so se po besedah tamkajšnje direktorice Metke Velepec Šajn zaposleni zbrali ob 9.30, prekinili delo in prebrali stavkovne zahteve. Prisotnih je bilo okoli 30 zaposlenih, vendar vsi ob tej uri ne morejo iz delovnega procesa, zato so se dogovorili, da se menjujejo. Posebnih težav, povezanih s stavko, nimajo in jih tudi ne pričakujejo, ker so se dovolj zgodaj organizirali. Delo poteka po nedeljskem razporedu, kar pomeni, da opravljajo le nujna dela za stanovalce, je povedala.

Tudi v Domu starejših občanov Fužine stavkajo tako, da delajo po nedeljskem urniku in ne opravljajo nekaterih del, je povedal direktor Jaka Bizjak. Predstavniki sindikata so se danes tudi udeležili shoda. Bizjak poudarja, da je skrb za stanovalce vseeno na prvem mestu in da stanovalci sami stavko podpirajo, saj razumejo zahteve delavcev.

V Domu starejših Logatec stavkajo vsi zaposleni. Delo po besedah direktorice doma Helene Primc Kalan pri njih poteka v omejenem obsegu. Za nujno oskrbo je poskrbljeno, so pa stanovalci danes telovadili sami, prav tako danes ni kopanja. Vodstvo stavko v socialnem varstvu sicer podpira, pravi.

Stavka poteka v skladu z navodili ter dogovorom med sindikatom in upravo

Podobno delo ob stavki poteka tudi v Domu Tisje v Šmartnem pri Litiji. Po besedah direktorice Irene Špele Cvetežar danes tako ne bo delovne terapije, fizioterapije, kopanja, nadstandardnih storitev. O stavki so obvestili tudi stanovalce in njihove svojce. Kot je dejala, bodo kakšni uporabniki gotovo imeli pripombe, po drugi strani pa stavko tudi podpirajo, saj “sami velikokrat rečejo, da so zaposleni slabo plačani, da jih razumejo, da jih je premalo”. Po njeni oceni stavkata okoli dve tretjini zaposlenih.

V največjem pomurskem domu starejših Rakičan po besedah direktorja Zorana Hoblaja stavka poteka v skladu z navodili ter dogovorom med sindikatom in upravo. Zaposleni morajo tako opraviti vsa nujna dela na področju zdravstvene nege in oskrbe. Prav tako bodo pripravljeni vsi obroki za stanovalce in uporabnike na trgu. Ne bodo pa opravljali nenujnih storitev.

V socialnovarstvenem zavodu Dom Nine Pokorn Grmovje po navedbah direktorja Tomaža Lenarta stavka poteka na način, da je stanovalci praktično ne čutijo.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo, ker jim z vladno stranjo v torek ni uspelo zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Poleg v socialnovarstvenih zavodih poteka tudi zdravstvenih domovih, bolnišnicah, centrih za socialno delo in lekarnah.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar