V Slovenski Bistrici začetek gradnje “Impolove” obvoznice

Župan Slovenske Bistrice, Ivan Žagar je danes z izvršno direktorico Cestnega podjetja Ptuj (CPP), Metko Zajc Pogorelčnik, podpisal izvajalsko pogodbo, s katero bo na razpisu izbrani izvajalec že prihodnji teden začel z gradnjo prve etape obvoznice v okviru širitve industrijske cone na območju Impola. Dobrih 1,8 milijona evrov vreden projekt bo končan jeseni.

Slovenska Bistrica; FOTO: kraji.eu, Vir: Lokalec.si
Slovenska Bistrica; FOTO: kraji.eu , Vir: Lokalec.si

Občina se je tega dela naložbe, ki je najbolj pomemben prav za širitvene možnosti največjega podjetja v mestu, ki v naslednjih letih napoveduje rast prodaje aluminijskih izdelkov na milijardo evrov, lotila s pomočjo evropskega denarja, saj je bila uspešna na razpisu ministrstva za gospodarstvo.

Kot je povedal župan, bodo v okviru projekta, za katerega so okoli 300.000 evrov že prej namenili za odkup zemljišč in pripravo dokumentacije, zagotovili cestno povezavo med krožiščema na Kajuhovi in Partizanski ulici, pripadajočo cestno razsvetljavo in komunalne vode.

Gre za skupni projekt z Impolom, ki mu tako zagotavljamo pogoje za širitev njihove industrijske cone, s tem pa bomo omogočili višanje dodatne vrednosti mikro, malih in srednjih podjetij, katerih poslovanje je tesno povezano s podjetji na območju industrijske cone,” je pojasnil Žagar, ki s tem računa tudi na kar nekaj novih delovnih mest.

 Projekt delijo na dve etapi

To je sicer šele prva etapa, s katero ukinjajo obstoječo povezavo proti Visolam in Trem kraljem, medtem ko bo za drugo in za mesto bolj pomembno etapo, za zdaj ocenjeno na okoli šest milijonov evrov, poskrbela direkcija za infrastrukturo.

Z njo bodo mesto po Žagarjevih besedah vsaj nekoliko razbremenili težkega tovornega prometa, ki ga bo glede na razvojne načrte Impola v prihodnje še več, hkrati pa bo poskrbljeno tudi za zadostno energetsko preskrbo podjetja. Za zdaj si ne upa napovedati, kdaj se bo ta projekt uresničil, upa pa, da bo v skladu z obljubami države obvoznica v letu ali dveh v celoti zaključena.

Da bo naložba pomembno prispevala k načrtovani rasti bistriškega predelovalca aluminija, je danes potrdil tudi prvi mož skupine Jernej Čokl. Ob tem je spomnil, da vse bolj postajajo multinacionalka, saj imajo proizvodnjo v Srbiji in na Hrvaškem, na domači lokaciji pa jih je doslej omejeval predvsem prostor, zato bodo z novo obvoznico pridobili dodaten del prostora.

Sami bomo začeli z izgradnjo nove hale, v kateri bomo na področju končnih izdelkov, ki omogočajo precej višjo dodano vrednost, zaposlili od 50 do 60 ljudi. Za to bomo namenili okoli deset milijonov evrov, a bomo gradili postopoma,” je dejal Čokl in dodal, da bo v novih prostorih tudi več prostora za programa valjarništva in stiskalništva.

Oddaj komentar