V Sloveniji trenutna plača zdravnikov povzroča težave pri zagotavljanju zdravniškega kadra

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

V Zdravniški zbornici Slovenije ugotavljajo, da trenutna plačila zdravnikov, ki glede na obremenitve niso primerljiva z zahodnoevropskimi državami, povzročajo težave pri zagotavljanju zdravniškega kadra. Mladi zdravniki se zaradi težjih pogojev dela za določene zdravniške specializacije vse redkeje odločajo, so zapisali.

Nezasedenost specializacij je najbolj očitna v družinski medicini, a problem je tudi na področjih pediatrije, anesteziologije, nefrologije, urgentne medicine in infektologije. Glede na trenutno stanje, ki zajema podatke iz sredine novembra, je nezasedenih 131 od 310 razpisanih mest.

Na enotnem evropskem trgu dela medtem sosednje države načrtno iščejo zdravstvene delavce, kar je vidno tudi iz oglasov v slovenskem dnevnem časopisju. Zdravnikom specialistom ponujajo delo pod zelo konkurenčnimi delovnimi pogoji, je navedla zbornica. Skladno s svojimi pooblastili je v minulih letih svojim članom letno izdala med 150 in 300 tako imenovanih potrdil o dobrem imenu, ki so med drugim pogoj za delo v tujini.

Po podatkih zbornice se je leta 2014 za zaposlitev v tujini odločilo vsaj 34 zdravnikov. Nevarnost za še večji odliv v prihodnosti je po njihovem svarilu že tu, kar sklepajo glede na več kot 100 vlog za izdajo potrdil o dobrem imenu v zadnjih nekaj dneh. Če mlajši zdravniki v času epidemije covida-19 ne bi v tako velikem številu prevzeli del na najbolj obremenjenih deloviščih, bi bilo odhodov v tujino še več in težave v zdravstvu še večje, so prepričani.

Zdravniki so večkrat javno podprli zahteve za izboljšanje delovnih pogojev v zdravstveni negi. V medicini gre za timsko delo, ki potrebuje ustrezno usposobljene in motivirane člane. Zdravnik je nosilec dejavnosti in odgovoren za njeno izvajanje. Delovni pogoji morajo zato ustrezati odgovornosti, ki jo zdravniki prevzemajo, so pozvali v zbornici.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar