V Sloveniji doslej potrjenih skoraj 100 primerov različice omikron, podravska regija med slabšimi

FOTO: Pixabay.com

V Sloveniji smo doslej potrdili 93 primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron, so sporočili iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Gre za skupne podatke potrjenih primerov NLZOH in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI). NLZOH in IMI doslej skupaj odkrila tudi 981 sumov na različico omikron.

Z namenom odkrivanja različice omikron NLZOH pregleda od 70 do 100 odstotkov pozitivnih vzorcev PCR-testov. Na ta način so s t.i. presejalnim testiranjem doslej odkrili 500 sumov na različico omikron, IMI pa 481, skupaj torej 981. Te primere nato uvrstijo še v genomsko sekvenciranje. S to metodo so doslej pri nas potrdili 93 primerov različice omikron.

Podravska regija med slabšimi

Od tega je NLZOH potrdil 56 primerov različice omikron, največ na Gorenjskem, Primorskem in Podravskem.

Čeprav omikron v Sloveniji še ni prevladujoča različica, pa po napovedi Matjaža Leskovarja z Inštituta Jožef Stefan po vsej verjetnosti vpliva na vnovičen porast epidemije koronavirusa.

Med tem je v sredo Svetovna zdravstvena organizacija opozorila, da bo cunami okužb z različicama novega koronavirusa omikron in delta zdravstvene sisteme potisnil na rob propada.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar