V Sloveniji cene zabavne elektronike lani nad povprečjem EU, alkohol in tobak precej pod njim

Vir: Pixabay.com

Cene izdelkov in storitev za končno potrošnjo so bile lani v Sloveniji pri 88 odstotkih povprečja EU, kaže analiza evropskega statističnega urada Eurostat, ki jo je danes povzel državni statistični urad. Rahlo nad povprečjem so v Sloveniji cene zabavne elektronike, povprečne so cene oblačil, precej pod povprečjem pa so cene alkohola in tobaka.

Eurostat je objavil rezultate primerjave ravni cen za različne skupine proizvodov in storitev za končno potrošnjo gospodinjstev v 37 evropskih državah. Slovenija je dosegla 88 odstotkov povprečja cen v EU, s čimer se je uvrstila na 14. mesto med članicami unije, tik nad Portugalsko in takoj za Ciprom. Če k naboru prištejemo še druge evropske države v raziskavi, je Slovenija zasedla 18. mesto na lestvici.

V Sloveniji so bili precej cenejši od povprečja v EU izdelki iz skupine alkoholne pijače in tobak, katerih cene so bile na 82 odstotkih povprečja EU. Cene gostinskih storitev so bile 15 odstotkov pod povprečjem EU, cene prometnih sredstev so bile nižje za 12 odstotkov, cene hrane in brezalkoholnih pijač pa za štiri odstotke.

Cene oblačil so bile na ravni povprečja, cene zabavne elektronike pa za dva odstotka nad povprečjem sedemindvajseterice.

Primerjava s sosednjimi državami, ki so jo pripravili na državnem statističnem uradu, kaže, da so bile hrana in brezalkoholne pijače v Avstriji povprečno dražje za 29 odstotkov in v Italiji za 14 odstotkov. Na Hrvaškem so bile na približno enaki ravni kot v Sloveniji, na Madžarskem pa cenejše za 11 odstotkov.

Alkoholne pijače in tobačni izdelki so bili v Avstriji za 22 odstotkov dražji kot v Sloveniji, v Italiji pa za 23 odstotkov. Na Hrvaškem je bila njihova cena višja za en odstotek, na Madžarskem pa nižja za devet odstotkov.

Oblačila so bila v Avstriji lani za tri odstotke dražja kot v Sloveniji, v Italiji so bile cene na ravni slovenskih, na Hrvaškem so bila cenejša za sedem odstotkov, na Madžarskem pa za 19 odstotkov.

Prometna sredstva so bila v Avstriji dražja za 18 odstotkov, v Italiji za 16 odstotkov, na Hrvaškem pa za tri odstotke. Cenejša so bila na Madžarskem, in sicer za tri odstotke.

Zabavna elektronika je bila dražja kot v Sloveniji le na Hrvaškem, to je za štiri odstotke. Cenejša za štiri odstotke je bila na Madžarskem, v Avstriji so bile cene nižje za šest odstotkov, v Italiji pa za osem odstotkov.

Gostinske in namestitvene zmogljivosti so bile medtem v Avstriji višje kar za 31 odstotkov, v Italiji pa so navzgor odstopale za 21 odstotkov. Na Hrvaškem so bile cenejše za štiri odstotke, na Madžarskem pa celo za 27 odstotkov.

Med obravnavanimi evropskimi državami v Eurostatovi raziskavi so se cene izdelkov in storitev za končno potrošnjo lani glede na povprečje v EU občutno razlikovale. V povprečju najvišja je bila raven cen v Švici (pri 162 odstotkih povprečja v EU), pri čemer so bile le malo nad povprečjem denimo cene prometnih sredstev in zabavne elektronike.

Sledili sta Islandija (154 odstotkov) in Norveška (150 odstotkov), kjer so bila odstopanja navzgor precejšnja pri vseh skupinah. Najvišja je bila raven cen med članicami EU na Danskem (141 odstotkov), pri čemer je bila le malo nad cenovnim povprečjem EU zabavna elektronika. Sledijo Irska (134 odstotkov), Luksemburg (131 odstotkov), Finska (127 odstotkov) in Švedska (121 odstotkov). V Luksemburgu in na Švedskem so bila sicer razmeroma poceni prometna sredstva, ki so bila nekoliko cenejša od povprečja v EU.

Na drugi strani lestvice so bile cene primerjalno najnižje v Turčiji (na 47 odstotkih povprečja EU), pri čemer pa so bila izrazito dražja prometna sredstva (106 odstotkov povprečja EU) in zabavna elektronika (99 odstotkov). Sledile so Severna Makedonija (50 odstotkov povprečja EU), Bolgarija (53 odstotkov) in Romunija (55 odstotkov).
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar