V Sloveniji 1,2 milijona registriranih osebnih vozil, povprečne starosti več kot 10 let

FOTO: Pixabay.com

Tovorna vozila slovenskih prevoznikov so lani prepeljala 91,8 milijona ton blaga, kar je osem odstotkov več kot leto prej.

Opravila so 24 milijard tonskih kilometrov, kar na letni ravni prav tako predstavlja osemodstotno rast. Več blaga je bilo po podatkih statističnega urada prepeljanega tudi po železnici.

Lani so po železnici prepeljali 21,9 milijona ton blaga, kar je tri odstotke več kot leto prej. V železniškem tovornem prometu je bilo opravljenih 5,3 milijarde tonskih kilometrov, prav tako za tri odstotke več kot leta 2018.

Več potnikov tudi na vlakih

Z vlaki se je lani peljalo tudi več potnikov. V železniškem prevozu so jih našteli 13,9 milijona, kar je tri odstotke več kot leto prej. V cestnem javnem linijskem prevozu, ki zajema medkrajevni in mednarodni prevoz, so našteli 28,4 milijona potnikov, kar je odstotek manj kot leta 2018.

Dva odstotka manj potnikov so našteli v mestnem javnem linijskem prevozu, in sicer 58,6 milijona.

Na letališčih so našteli 1,7 milijona potnikov, kar je pet odstotkov manj kot leto prej, v pristaniščih pa jih je bilo 144.000 oz. osem odstotkov več. So pa v pristaniškem prometu pretovorili manj blaga, in sicer 22,1 milijona ton, kar je štiri odstotke manj kot leta 2018.

Več tudi registriranih osebnih vozil

Na statističnem uradu so objavili tudi statistiko registriranih osebnih avtomobilov v lanskem letu. Konec leta jih je bili 1,2 milijona, kar je dva odstotka več kot leto prej. Povprečna starost registriranih osebnih avtomobilov je znašala nekaj več kot 10 let, kar je najvišja vrednost v zadnjih desetih letih in za več kot dve leti višja kot pred desetimi leti.

Povprečno najstarejše osebne avtomobile so vozili v goriški statistični regiji (11,7 leta), povprečno najmanj stare pa v osrednjeslovenski statistični regiji (9,5 leta).
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar