V prvih treh urah proti klopnemu meningoencefalitisu cepili več kot 400 ljudi

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je danes, na svetovni dan zdravja, že šestič zapored priredil akcijo Zdravo v naravo. Z akcijo opozarjajo na pomembnost zaščite pred klopnim meningoencefalitisom. Pred zdravstvenim domom se je vila kolona ljudi. Najbolj zgovorne so fotografije.

DSC_8763

Glavna medicinska sestra Milena Frankič je dejala: “V prvih treh urah smo cepili več kot 400 ljudi. Aktivirali smo vse ekipe, deluje osem ambulant.” Kot pravi, je ozaveščenost o potrebni zaščiti pred klopnim meningoencefalitisom med Slovenci vse večja. V primerjavi s sosednjo Avstrijo se za cepljenje pri nas odloči mnogo več ljudi. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da cepiva zmanjka, odgovarja: “Zaradi ogromnega odziva Mariborčanov ta možnost obstaja. V kolikor se to zgodi, bomo tiste, ki niso prišli na vrsto prenaročili in za njih izvedli še eno manjšo akcijo.” Dodaja, da so kolone posledica opravljanja nepotrebnih birokratskih zadev.

Velika večina čakajočih se je za cepljenje na današnji dan odločila tudi iz razloga, ker enota cepiva za otroke in odrasle znaša zgolj 20 evrov. Običajna cena odmerka cepiva je 32 evrov. “Preseneča me, da se je toliko ljudi odločilo za cepljenje, vrsta je dolga, vendar se hitro krajša”, “Za cepljenje sem se odločila, ker je zaščita izjemnega pomembna” in “Osebje se trudi, vrsta se hitro pomika naprej, ne bo težko počakati,” takšen je bil odziv s strani obiskovalcev.

Dopolnjeno, 1. april, 16.22:
Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca so sporočili, da se je danes v sklopu akcije Zdravo v naravo proti klopnemu meningoencefalitisu skupno cepilo kar 1544 ljudi, od tega 406 otrok.

Oddaj komentar