V predprodaji cene avtobusnih vozovnic ugodnejše

Po uveljavitvi prenovljenega cenika mariborskega mestnega potniškega prometa v javnem podjetju Marprom pozivajo uporabnike, naj v čim večji meri kupijo vozovnice v predprodaji.  Trenutno imajo za to  na razpolago skupno 31 prodajnih mest, ob nakupu v predprodaji pa cene voženj z mestnimi avtobusi ostajajo skorajda nespremenjene oziroma so višje ali nižje le za nekaj centov.

Nov cenik mestnega potniškega prometa, ki je začel veljati  z 1. majem, je prinesel zaokrožitev cen vozovnic v predprodaji in podražitev vozovnic pri vozniku, ter brezplačne vozovnice za invalidne osebe. Pri cenah vozovnic v predprodaji smo zaradi lažjega gotovinskega poslovanja opravili le minimalno centno izravnavo. Medtem želijo z večjo podražitvijo vozovnic pri vozniku postopoma zmanjšati prodajo vozovnic na avtobusu. »V letu 2016 je bilo pri voznikih na mestnih avtobusih prodanih več kot 725.000 vozovnic. Naš cilj je, da bi v naslednjih letih zmanjšali prodajo vozovnic pri voznikih na približno 10 odstotkov omenjenega števila. S tem bomo prispevali k razbremenitvi voznikov, bolj tekočemu vstopu potnikov in posledično tudi manjšim zamudam pri vožnjah mestnih avtobusov,« je pojasnil direktor Marproma Bernard Majhenič. Ob tem je spomnil, da v ljubljanskem potniškem prometu uporabniki že več let ne morejo kupiti vozovnic pri vozniku, v predprodaji pa ena vožnja, s prestopanjem znotraj 90 minut, stane 1,20 evra.

V Mariboru ena vožnja, s prestopanjem znotraj 60 minut, sedaj v predprodaji stane 0,80 evra, uporabniki mariborskega mestnega potniškega prometa pa lahko vozovnice v predprodaji trenutno kupijo na glavni avtobusni postaji v Mlinski ulici 1 in še na 30-ih zunanjih prodajnih mestih. Vsa prodajna mesta, ki se nahajajo na različnih lokacijah v Mariboru, so našteta na spletni strani podjetja Marprom. Glede na navedene podatke in upoštevaje velikost mest ter druge kazalnike kažejo, da so pogoji uporabe mestnega potniškega prometa v Mariboru in Ljubljani primerljivi.

Širili bodo tudi prodajna mesta

Ob uveljavitvi novega cenika pa v Marpromu tudi načrtujejo povečanje števila zunanjih prodajnih mest z uvedbo nekaterih novih oblik prodaje vozovnic; med drugim pripravljajo papirnate kuponske vozovnice, ki bodo na razpolago v hotelih, trgovinah itd. S temi in še drugimi predvidenimi novostmi želijo mariborski mestni potniški promet v naslednjih letih čim bolj približati uporabnikom. Nov cenik mestnega potniškega prometa v Mariboru je objavljen tudi na spletni strani javnega podjetja Marprom. Prav tako je tam dostopna vloga za pridobitev brezplačne vozovnice za invalidne osebe.

Oddaj komentar