V notranjost gostiln in v nastanitvene objekte le pod posebnimi pogoji

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je na današnji novinarski konferenci pojasnil nekatere novosti, ki bodo od 24. aprila.

“Dodatne izjeme, ki smo jih sprejeli, nam v luči prihajajočih praznikov prinašajo novo mero optimizma.” Za devet regij, med katerimi je tudi podravska, se določa izjeme, ki veljajo za oranžno fazo. V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote poleg na vrtovih in terasah mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj gostinskih obratov. A za vstop je potrebno testiranje, dokazilo o prebolelosti ali dokazilo o cepljenju.

“Odpiramo jih malenkost hitreje, zato razlike med regijami ni”

Od ponedeljka bo dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a le pod pogoji, ki veljajo za gostinske dejavnosti znotraj gostinskih objektov, torej pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. In kdo bo pristojen za preverjanje teh dokazil? “Kot pri žičničarjih se test preveri pri zaposlenemu,” pojasni Zajc.

“Glede namestitvenih obratov so pravila za vso Slovenijo enaka. Test je lahko hiter ali PCR, pomembno je, da ni starejši od 48 ur,” doda.

In kakšno je stanje okužb trenutno?

V sredo je sicer ob 4258 PCR testih potrdili 745 okužb z novim koronavirusom, umrlo 11 covidnih bolnikov.

Mateja Logar: “Stanje se umirja, vztraja pritisk na bolnišnice. Vemo, da se začne umirjati nekoliko kasneje kot v splošni populaciji, smo se odločili v skladu s semaforju, da lahko nekatere ukrepe začnemo sproščati.”

Podobne ukrepe že prakticirajo v drugih državah EU. Napovedala je, da bodo ob nadaljnjem sproščanju prav tako potrebni zgoraj omenjeni ukrepi. “Virus je še vedno med nami. Trenutno imamo okoli 10.000 aktivnih primerov. Če imamo združevanje je to pri 100 ljudeh vsaj dva pozitivna. Zaradi tega smo se odločili, da ostanemo pri številu 10, kjer je verjetnost bistveno manjša.”

Oddaj komentar