V mnogih zdravstvenih domovih od danes možna množična testiranja na covid-19

V mnogih zdravstvenih domovih po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna množična testiranja na covid-19 s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu kot izvajajo PCR-teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo poudarila, da je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kak stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih.

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS. Tisti, ki bo pozitiven na hitrem testu, ostane doma in kontaktira svojega izbranega zdravnika. Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR testiranje, je v nedeljo izpostavila Magajnejeva.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar