V Mariboru v teku cepljenje proti bakterijski pljučnici

FOTO: Pixabay.com

Bakterija pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih pljučnic.

Poleg pljučnice pnevmokoki povzročajo meningitis, sepso in akutno vnetja srednjega ušesa. Do pnevmokoknih okužb, zlasti pljučnic, najpogosteje prihaja v hladnejših mesecih leta, ko je tudi več bolnikov z virozami in gripo. Zato je za zaščito zdravja predvsem starejših in kroničnih bolnikov smiselno cepljenje tako proti gripi kot tudi proti pnevmokoknim okužbam.

Pnevmokoki se prenašajo iz človeka na človeka s kužnimi kapljicami ob govorjenju, kihanju in kašljanju.

Prav zato je Slovenija z letošnjim letom (2022) uvedla možnost brezplačnega
cepljenja s 23-valentnim cepivom Pneumovax za osebe starejše od 65 let in za kronične bolnike, ki imajo bolezeni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov in bolezni, ki slabijo imunski odziv.

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti in zaščite ogrožene populacije smo se v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor odločili za aktivno ozaveščanje ter cepljenje naših občanov. Tako bomo v sredo, 7. decembra 2022 v Zdravstvenem domu dr. A. Drolca Maribor aktivno pričeli z naročanjem za cepljenje proti bakterijski pljučnici. Občani lahko opravijo cepljenje po predhodnem naročilu in dogovoru.

NAROČANJE:
od ponedeljka do petka od 7. do 14. ure, na telefonski številki 02/2286-200,
izberete številko 4 (cepljenje proti sezonski gripi in bakterijski pljučnici).

Oddaj komentar