V Mariboru se je cepilo 89 odstotkov prijavljenih zaposlenih v šolstvu

FOTO: UKC Maribor

Pred nekaj dnevi smo poročali, da so bili na eni izmed velenjskih osnovnih šol primorani odpovedati pouk, saj je večina cepljenih učiteljev imela stranske učinke.

Cepilo se je 89 odstotkov prijavljenih

V Mariboru so množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti covidu-19 začeli izvajati v preteklem tednu. Na cepljenje je bilo pripravljenih približno 70 odstotkov vseh zaposlenih na tem področju. Cepilno mesto je bilo v Univerzitetnem športnem centru (UŠC) Leona Štuklja, kjer je delalo deset cepilnih ekip.

Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik nam je povedal, da je bil odziv zelo dober, cepilo se je 89 odstotkov prijavljenih. “V mariborskih osnovnih šolah je zaposlenih 1796 oseb, cepilo se jih je 45 odstotkov. 286 jih je koronavirus prebolelo, tako da ocenjujemo, da bi naj bilo varnih 61 odstotkov zaposlenih,” pojasni. V mariborskih vrtcih je 891 oseb, cepilo se jih je 211, kar predstavlja 23 odstotkov. V vrtcih je sicer koronavirus prebolelo 178 oseb.

Za cepljenje uporabljajo cepivo proizvajalca AstraZeneca

Zanimalo nas je, ali so morda seznanjeni zakaj se 12 odstotkov prijavljenih cepljenja ni udeležilo. Završnik ni želel ugibati: “Zagotovo gre za osebne razloge, ali so razlog informacije iz tujine, težko rečem.”

Tudi minule dni so prejeli informacije o stranskih učinkih, a se, kot poudari, pojavljajo predvsem povišana temperatura, glavobol in lokalna bolečina: “Ta se pojavlja, a izgine v 24-ih urah. Nismo zabeležili stranskega učinka, ki bi bil nepričakovan.”

Zanimalo nas je, ali se lahko šolniki odločijo, da bi bili cepljeni z drugim cepivom, v kolikor se ne želijo cepiti z AstraZeneca. “V tem trenutku samostojna izbira ni možna. So pa šolniki na prioritetni listi, v kolikor se bo želel še kdo naknadno cepiti,” dodaja in poudarja, da si želi, da bi naredili čimprej varno okolje.

Oddaj komentar