V Mariboru se bo odvilo 31. posvetovanje Medicina, pravo in družba

Zdravniško društvo Maribor in Pravniško društvo v Maribor organizira 31. mednarodno posvetovanje Medicina, pravo in družba, ki bo 25. in 26. marca 2022,
Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor.

Ponovno bodo obravnavane najbolj aktualne teme, ki združujejo medicinsko in pravno stroko ter odziv družbe. Tokratni posvet je namenjen pomenu digitalizacije in sodobnih tehnologij v medicini ter vplivu podnebnih sprememb na okolje in zdravje ljudi. Obe temi sta nadvse aktualni, zato bodo o njih spregovorili domači in tuji strokovnjaki.

Pomen razvoja digitalizacije in sodobnih tehnologij je v medicini velik, saj ta vpliva na vse procese v zdravstvu in prinaša optimizacijo, večjo učinkovitost in pričakovano razbremenitev vseh zdravstvenih delavcev. Tudi v zdravstvu je nujno uvajati sodobne pristope, ga povezati in odpreti do vseh deležnikov.

Kako je to potekalo na Portugalskem, bo predstavil prof. dr. Henrique Martins, ki je zaslužen za razvoj digitalizacije v zdravstvu na Portugalskem. O pomenu digitalizacije, potrebnem znanju in ozaveščenosti na tem področju bodo razpravljali številni strokovnjaki. Pa tudi o dilemah in dvomih, ki jih prinaša razvoj digitalizacije in sodobnih tehnologij, zlasti na področju etike. Prav etika na tem področju je izjemno pomembna, saj digitalizacija posega tudi v komunikacijski odnos med pacientom in zdravnikom, ki je temeljni odnos obravnave pacienta.

O tem bosta spregovorila prof. dr. Aleš Završnik, direktor inštituta za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani in zdravnik onkolog iz UKC Ljubljana asist. Miha Oražem magister bioetike.

Druga tema je namenjena problemom, ki jih prinašajo podnebne spremembe. In je še posebej aktualna, saj se s posledicami podnebnih sprememb srečujemo vsak dan.

O tem govorijo, razpravljajo in delajo strateške ukrepe vse razvite države širom po svetu, saj podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo človeštvu. Z njimi so
pomembne spremembe okolja, pandemije, naravne nesreče, migracije ljudi. Ogroženi so vodni viri, hrana in številni drugi procese v naravi in pri ljudeh, pomembni za preživetje človeštva.

Kakšen je naš odnos do okolja, kje grešimo in kaj moramo nujno spremeniti, da nam bo boljše, kdaj zelena Slovenija in kaj pomeni osebnostna pravica človeka do zdravega okolja. O vsem tem bodo spregovorili ugledni strokovnjaki teh področij drugega dne posveta. Uvodna razmišljanja na to temo bo podal varuh človekovih pravic g. Peter Svetina.

Za morebitna dodatna vprašanja in informacije lahko pokličete na telefonsko številko 02 250 42 38 ali nam pišete na elektronski naslov: dekanat.pf@um.si

Prijava je možna TUKAJ.

FOTO: Univerza v Mariboru

Oddaj komentar