V Mariboru razstava potnih listov za življenje, ki so reševali Jude

Danes v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) odpirajo dokumentarno razstavo Potni listi za življenje. Posvetili so jo poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav, predvsem Paragvaja, in tako reševali Jude.

Razstava bo na ogled do 29. februarja, pripravil pa jo je Inštitut Pileckega iz Varšave v sodelovanju z veleposlaništvom Poljske v Bernu. Za gostovanje v UKM je sta zaslužna Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in poljsko veleposlaništvo v Ljubljani. V Glazerjevi dvorani UKM bodo po odprtju pripravili še projekcijo dokumentarnega filma Paragvajski potni listi režiserja Roberta Kaczmareka. Film je pripravil Inštitut za narodni spomin iz Varšave.

Zavod Sinagoga; FOTO: maribor-pohorje.si

Razstavo so postavili ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki se sicer obeležuje 27. januarja. Letos je tudi 75 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, kjer so nacisti pobili več kot milijon ljudi. Iz Slovenije je bilo v to taborišče deportiranih več kot 2300 ljudi. Razstava sodi tudi v sklop projekta Šoa – spominjajmo se, s katerim vsako leto ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta organizirajo prireditve po vsej Sloveniji. Koordinator projekta je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2020 je minister za kulturo Zoran Poznič, ki bo v četrtek nagovoril zbrane na spominski prireditvi v mariborski Sinagogi, kjer bodo odprli dokumentarno razstavo o slovenskih žrtvah Auschwitza.
Vir: STA

Oddaj komentar