V Mariboru razmišljajo o vzpostavitvi redne potniške linije na reki Dravi

Vir: ZZT Maribor - Pohorje

S ciljem boljše dostopnosti različnih delov mesta brez nujne uporabe osebnega avtomobila in posledično trajnostnega razvoja na Mestni občini Maribor med drugim razmišljajo o vzpostavitvi redne potniške linije na reki Dravi. Pot po nakupih pa naj bi bila že kmalu možna tudi z vlakom.

V načrtu celo plovba mimo elektrarne

Strokovne podlage za novo vrsto javnega potniškega prometa v Mariboru, v katerem trenutno prednjačijo avtobusi, so v izdelavi. “Občina je naročila izdelavo študije plovnosti, ki vključuje tudi preveritev uvedbe javnega potniškega prometa na Dravi,” pravijo na občini.

Študijo bodo po besedah podžupana Sama Petra Medveda uporabili v postopku sprejemanja nove državne uredbe o plovnosti reke, na katero je občina podala številne pripombe. Med drugim si prizadeva za možnost uporabe širšega nabora plovil in vožnje z večjo hitrostjo od trenutno veljavne.

“Za vodenje tega projekta smo dali pooblastilo Mariborski razvojni agenciji, ki to dobro pelje. Imeli smo že sestanek z vsemi občinami in vsemi deležniki, tudi gospodarskimi, na Dravi, ki so bili te pobude zelo veseli. Cilj je, da bi v nekem kratkoročnem obdobju imeli javni potniški promet na Lentu in kasneje tudi na (Mariborskem) jezeru,” je povedal podžupan.

Lent je del starega mestnega jedra na levem nabrežju Drave, Mariborsko jezero pa je akumulacijsko jezero zahodno od mesta, ki je nastalo z zajezitvijo reke zaradi gradnje hidroelektrarne Mariborski otok. Po načrtih ekipe župana Saše Arsenoviča bo mogoče v prihodnje pluti od enega od drugega.

“Ne skrivamo ambicij, da bi povezali tudi spodnje in zgodnje jezero. Torej da bi naredili nek sistem zapornic na elektrarni. O tem smo že govorili z Dravskimi elektrarnami. Mislim, da to niso nikakršne sanje, ampak realnost. Strokovna podlaga, ki je ta trenutek v izdelavi, bo dala svoje rezultate. To bo strategija in potem gremo v akcijski načrt ukrepov,” je povedal Medved.

V sklopu projekta vzpostavitve Dravske promenade, ki se že izvaja, je načrtovana ureditev pristajališč ob reki. Ob reki je zaenkrat večinoma urejena le sprehajalna pot, po njej pa vozijo le splavi in ladjica Dravska vila, ki so v zasebni lasti ter služijo gostinskemu in turističnemu namenu.

Nove povezave med levim in desnim bregom reke nujne zaradi izrivanja motornega prometa iz mestnega jedra

Z obnovo Glavnega trga je mesto izgubilo pomembno prometno povezavo v središču mesta, z napovedano obnovo Lenta pa naj bi se tudi ta zaprl za promet, zato je treba najti alternative vožnjam z osebnim avtomobilom skozi središče mesta. Z ladjo bi bilo na primer mogoče že v nekaj minutah priti z osrednje tržnice na levem bregu do kliničnega centra ali nakupovalnega središča Europark na desnem bregu.

Dostop do slednjega želijo na občini izboljšati tudi z železnico. Nakupovalno središče, okoli katerega se gradijo še novi trgovski kompleksi, leži tik ob železniškem trikotniku, kjer se stikajo vse železniške proge, ki vodijo v mesto, a tam ni urejenega postajališča, da bi kupci lahko prišli z vlakom.

“V izdelavi je idejna zasnova mobilnostnega vozlišča s tremi železniškimi postajališči,” je povedal Medved. Podobno si prizadevajo, da bi vzpostavili novo železniško postajališče pri nakupovalnem središču E’Leclerc na južnem robu mesta. “Z Direkcijo RS za infrastrukturo smo v postopku izbire projektanta za izvedbo podvoza Ledina, ki vključuje tudi novo železniško postajališče.”

Kot so še povedali na občini, si skupaj z ostalimi občinami prizadevajo za avtomatizacijo in elektrifikacijo železniške proge proti Koroški ter posodobitev tamkajšnjih železniških postajališč, predvsem s ciljem lažje dostopnosti za gibalno ovirane in kolesarje. “Železniška proga Maribor-Prevalje ima velik potencial v primestnem potniškem prometu z vidika trajnostne mobilnosti in na področju turizma,” so poudarili.

Poleti so se sicer razširile govorice o ukinjanju vlakov na progi proti Koroški, a na Slovenskih železnicah to zanikajo.

Za večjo prehodnost Maribora predor pod mestom, za pešce nova brv čez Dravo

S ciljem zmanjšanja motornega prometa v mariborskem mestnem jedru so na občini med drugim obudili idejo o izgradnji predora pod mestom ter pospešili prizadevanja za izgradnjo preboja Ceste pariške komune na Pobrežje in posledično do hitre ceste skozi Maribor.

Za pešce naj bi kmalu zgradili novo brv čez Dravo ob Starem mostu v središču mesta. Njena izgradnja je bila načrtovana že v času Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012, a se je ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca temu projektu odpovedala. “Za brv imamo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje. V kratkem bomo šli v razpis za izbiro izvajalca in tako bo prihodnje leto brv v gradnji,” napoveduje podžupan Medved.

Na Lentu postopno spreminjajo prometno ureditev. Do zdaj dvosmerna ulica Ob bregu, ki vodi mimo kopališča Pristan, postaja enosmerna, enega od voznih pasov pa bodo namenili parkiranju.

Svetniška skupina Levica je občini med ukrepi preprečevanja širjenja novega koronavirusa predlagala ukinitev tipk na semaforjih za pešce in kolesarje. A na občini pojasnjujejo, da takšen način delovanja semaforjev zagotavlja boljšo prepustnost križišča, hkrati tipke služijo kot pomoč slepim in slabovidnim. Priznavajo, da je detekcija za pešce lahko tudi brezstična, a so takšni sistemi občutno dražji.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar