V Mariboru pri cepljenju uspešnejši od večine države

FOTO: UKC Maribor

V Zdravstvenem domu Maribor so doslej uspeli s cepivom AstraZenece precepiti vse kronične bolnike, stare do 65 let, osebe stare med 60 in 65 let in zaposlene v izobraževanju. Tako zdaj nadaljujejo cepljenje skupin, ki so posebej pomembne za delovanje države. Medtem po mnogih drugih cepilnih centrih še niso uspeli cepiti niti kroničnih bolnikov.

Cepili tudi nekatere novinarje

Direktor ZD Maribor Jernej Završnik je za STA pojasnil, da zdaj cepijo skupine, ki so posebej pomembne za delovanje države, med katerimi je tudi informacijsko-komunikacijska tehnologija. Tako so že cepili tudi nekatere novinarje, ki sodijo pod okrilje njihovega zdravstvenega doma.

Zdravstveni dom Maribor pokriva 142.000 ljudi

“V našem zdravstvenem domu smo do danes cepili 29.538 ljudi. Cepili smo vse kategorije, torej kronične bolnike med 19 in 65 letom in tudi osebe, stare med 60 in 65 let, in zdaj gremo po tej listi navzdol,” je včeraj dejal za STA. Zdravstveni dom Maribor pokriva 142.000 ljudi, ki so starejši od 19 let, trenutno se približujejo 21 odstotkom precepljenih. Tako jih imajo trenutno na listi za cepljenje še 18.700, želijo si, da bi jih čim prej čim več cepili. “Mi imamo fenomen, da nas kličejo ljudje, ki bi se želeli cepiti z AstraZeneco, pa enostavno še niso v tej skupini, predvsem mlajši. Torej je interes za cepljenje,” so dodali.

Pri tem je dejal, da od ministrstva za zdravje kakšne natančnejše usmeritve, kdo sodi med zaposlene v sektorjih, ki so v prednostni skupini, niso prejeli. Delajo torej na podlagi tega, kar je navedeno v strategiji. Ta pa v to skupino vključuje zaposlene v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter druge zaposlene, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, udeležence olimpijskih iger, zaposlene in prostovoljce v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam.

V državi trenutno poteka cepljenje s tremi cepivi – Pfizerja in BioNTecha, Moderne ter AstraZenece. Cepivo AstraZenece se še vedno uporablja za mlajše od 65 let. Medtem ko cepivi Pfizerja in Moderne trenutno uporabljajo za osebe, stare od 75 do 79 let, potem ko so starejše od 80 let že precepili. Tisti, ki so stari od 65 do 75 let, še čakajo na cepivo Pafizerja in Moderne, čeprav naj bi tudi pri AstraZeneci starostno omejitev kmalu odpravili.

A med cepilnimi centri po državi prihaja do večjih razlik v tem, kdo vse pride na vrsto za cepljenje zlasti s cepivom AstraZenece. Tako so poleg Maribora med učinkovitejšimi tudi denimo v Kočevju, kjer so s cepivom AstraZenece precepili že vse, ki so bili zainteresirani za cepljenje.

Včeraj prejeli 29.250 odmerkov Pfizerja

Medtem pa po nekaterih delih države denimo niso prišli na vrsto niti kronični bolniki, starejši od 60 let, ki so svojemu osebnemu zdravniku sporočili, da se želijo cepiti. Tudi koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek je prejšnji teden dejala, da so trenutno do cepiva AstraZenece upravičeni posebej ranljivi kronični bolniki, diplomati in šolniki.

Na NIJZ so za STA potrdili, da so včeraj  prejeli 29.250 odmerkov Pfizerja. Ta teden pričakujejo 18.000 odmerkov cepiva Moderne ter 5060 odmerkov AstraZenece.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar