V Mariboru precej manj vlog za energetske vavčerje od pričakovanega

Socialno šibkejši prebivalci občine Maribor lahko od 1. marca zaprosijo za pomoč občine pri plačilu stroškov za energijo. Vlog je doslej nekaj sto, kar je manj od pričakovanj, po poročanju medijev verjetno tudi zaradi dokazil, ki jih je treba priložiti. Na občini pravijo, da brez tega ni mogoč ustrezen nadzor, prva izplačila pa pričakujejo kmalu.

Mestna občina Maribor je za t. i. program reševanja energetske revščine zagotovila 200.000 evrov proračunskih sredstev. Razdeljevanje je poverila Rdečemu križu Maribor in Nadškofijski karitas Maribor.

Rdeči križ je do sredine prejšnjega tedna prejel okoli 150 vlog, Nadškofijska karitas pa 120. Ob predstavitvi ukrepa so na občini ocenjevali, da bodo lahko tako pomagali okoli 4000 družinam.

Župan Saša Arsenovič je na vprašanje STA o učinkovitosti ukrepa odgovoril, da je mariborska občina prva v Sloveniji zagotovila takšno pomoč, nato pa so sledile še druge podobne pobude.

“Manjše število vlog od prvotno načrtovane ocene je verjetno posledica več možnih pomoči, ki so trenutno v veljavi za pomoč vsem v socialni stiski,” ocenjujejo na občini.

Energetski vavčer v višini od 30 do 90 evrov lahko pridobijo mariborska gospodinjstva, katerih prihodki ne presegajo 680,56 evra na posameznega člana. Oddati pa morajo popolno vlogo z vrsto dokazil, med drugim odločbo centra za socialno delo, plačilno listo in kopijo potrdila z davčno številko.

“Zanesljivo je tudi na račun pridobivanja dokazil vlog manj,” je za časnik Večer nedavno povedal sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek.

Podžupanja Alenka Iskra pojasnjuje, da brez tega ne gre. “Obrazci, ki jih morajo izpolniti prosilci, so nujno potrebni, sicer ne bi mogli imeti nadzora. Zahtevan je minimum minimuma, da bi bilo čim bolj enostavno. A brez tega bi lahko prišlo do zlorab,” je povedala.

Po njenih besedah so prve vloge že v obdelavi in kmalu bodo izvedena tudi prva izplačila.

“Vesel bom, če bo čim več tega denarja prišlo do tistih, ki so te pomoči potrebni. Če bo treba pot olajšati, bomo to naredili, ker denar je namenjen meščanom in verjamem, da bo prišel tja, kamor mora,” je dodal župan Arsenovič.

Oddaj komentar