V Mariboru postavili energetska igrala za otroke

Vir: MO Maribor

ružbi Dravske elektrarne Maribor in Borzen sta v sodelovanju z mariborsko občino na Trgu svobode postavili novo otroško igrišče, ki otroke in občane seznanja s konceptom obnovljive energije in hkrati spodbuja k bolj trajnostni izrabi energije. Obiskovalci lahko na zabaven način spoznajo, kako lahko vsi proizvajamo energijo.

Kot ob tem poudarjajo v obeh energetskih družbah, je energija nekaj, kar imamo vsa živa bitja in prav vsi z energijo tudi upravljamo. Zato je prav, da se tega zavedamo ter da je raba energije čim bolj učinkovita in povezana z obnovljivimi viri energije. Le tako bomo zmanjšali vplive na okolje in poskrbeli, da bo naš planet v dobri formi tudi za naše zanamce, še dodajajo.

Vir: MO Maribor
Družbeno odgovorni projekt je nastal na pobudo Borzna, slovenskega operaterja trga z elektriko in nosilca blagovne znamke Trajnostna energija, ki je k sodelovanju povabil tudi Dravske elektrarne Maribor (DEM) in Mestno občino Maribor. Vse namreč druži zavedanje o pomembnosti odgovornega odnosa do okolja, zato želijo tudi informirati, osveščati in spodbujati k učinkoviti rabi energije in izrabi obnovljivih virov energije na okoljsko najbolj sprejemljiv način.

Kot je povedal direktor Borzena Karlo Peršolja, s tovrstnimi projekti širijo zavedanje, da energija ni samoumevna, pač pa moramo vanjo veliko vložiti. “Prav je, da tudi otroci te teme čim prej spoznajo in jih ponotranjijo. Prepričani smo, da bo igrišče poleg zabave, obiskovalcem ponudilo zanimive informacije in jih spodbudilo k razmišljanju o trajnostni energiji,” je dodal Peršolja.

Direktor DEM, največjega slovenskega proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov, Andrej Tumpej poudarja, da je Drava z osmimi hidroelektrarnami energetsko izkoriščena, a v skladu z zavezami Slovenije za povečanje deleža električne energije iz obnovljivih virov razvijajo tudi nove projekte, predvsem na področju energetske rabe vetra in sonca.

“Zavedamo se, da smo v okolju, kjer proizvajamo energijo gost in prav je, da gostitelju tudi vračamo. Postavitev igral je le ena od družbeno odgovornih akcij naše družbe, katerih skupno poslanstvo je prispevek k naravnemu in družbenemu okolju,” je dejal Tumpej.

Tudi mariborska občina po besedah župana Saše Arsenoviča s svojimi javnimi podjetji in zavodi že nekaj let izvaja in načrtuje številne “zelene” aktivnosti, med njimi veliko projektov, s katerimi zasledujejo trajnostne rešitve na področju energije in ukrepe za učinkovito rabo energije.

Samo letos so sanirali 24 javnih objektov, od šol, vrtcev in športnih objektov do občinske upravne stavbe. Lotili so se posodobitve lokalnega energetskega koncepta, v katerem bodo dali še večji poudarek obnovljivim virom energije, zmanjšanju emisij in povečanju učinkovitosti. “Ker vemo, da delamo dobre stvari, nenazadnje tudi kandidiramo za Zeleno prestolnico Evrope leta 2022,” je še spomnil Arsenovič.

Energetsko obarvano igrišče so v prazničnem decembru v okrnjeni izvedbi postavili na Trgu svobode, spomladi pa se bodo štirim trenutnim igralom pridružila še tri. Vsa skupaj bodo postavili na končno lokacijo v središču Maribora, ki pa je na mestni občini za zdaj še ne izdajajo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar