V Mariboru nadaljevanje sojenja osumljenima za prodajo poživil

Slika je simbolična

Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu Borisu Špesu, ki se morata zagovarjati zaradi domnevnega prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Ključne hrvaške priče Danijele Kuna jim še vedno ni uspelo najti, zato so danes nadaljevali zaslišanje ostalih prič.

Odločitvi sodnice Simone Murko, da danes izpelje zaslišanja nekaterih drugih prič, je obramba nasprotovala in predlagala preklic naroka

Kot je povedal Špesov zagovornik Simon Dolinšek, je hrvaška atletinja, ki je oba obtožena obremenila, potem ko so jo leta 2017 po zmagi na maratonu v avstrijskem Linzu zalotili pri uživanju prepovedanih poživil, ključna priča.

Ker Špes in Šalamun do njenega pričanja še vedno čakata s svojima zagovoroma, bi po mnenju odvetnika zaslišanje drugih prič, ki temelji tudi na podlagi izpovedi Kune, obtoženima onemogočilo primerno obrambo.

Sodnica njegov predlog zavrnila

Vendar je sodnica njegov predlog zavrnila z obrazložitvijo, da si je sodišče vse doslej prizadevalo, da hrvaško državljanko pripelje na sodišče ali vsaj do zaslišanja preko videokonference. Ker naj bi zadnja leta živela v Bosni in Hercegovini, so se dogovarjali s tamkajšnjimi pravosodnimi organi, od koder pa so zdaj sporočili, da Kuna ne živi več v njihovi državi, pač pa na Hrvaškem.

Čeprav se je sodnica zavezala, da jo bodo skušali znova povabiti na zaslišanje, pa je zahtevo obrambe za preložitev naroka ocenila kot zavlačevalni manever, saj so seznam povabljenih za današnji narok prejeli, pa vse do danes niso izrazili pomislekov. Ob tem je še poudarila, da mora sodišče skrbno pretehtati vsak dokaz posebej, zato vrstni red na to ne more vplivati.

Med zaslišanimi je bil danes tudi nekdanji atlet Domen Hafner, ki je bil po maratonu v Dubaju leta 2018 pozitiven na dopinški kontroli in posledično kaznovan s štiriletno prepovedjo tekmovanj. Na naroku je bil precej redkobeseden, marsičesa se ni več spominjal, je pa vztrajal pri povedanem v preiskavi.

Stike vzpostavila leta 2017

Takrat je povedal, da se je pred štirimi leti dogovoril za sodelovanje s trenerjem Romanom Kejžarjem in se skupaj s še nekaj atleti pripravljal v sklopu programa Tokio 2020. S Špesom, nekdanjim zdravstvenim delavcem na pljučnem oddelku v UKC Maribor, sta stike vzpostavila leta 2017, potem ko ga je spoznal na maratonu v Valencii.

Pozneje ga je prosil, če mu lahko priskrbi glukozo in natrijev klorid, ki naj bi mu pomagala pri premagovanju utrujenosti. Potrdil je tudi, da mu je proti plačilu priskrbel prepovedani darbepoetin, ki so mu ga pozneje ugotovili na dopinškem testu.

Hafner je vedel, da Špes dela v neki zdravstveni ustanovi, vendar ga nikoli ni vprašal, kje je dobil omenjene snovi. Tudi o škodljivih učinkih nista govorila, je pa danes priznal, da se zaveda napačne odločitve, ki ga je stala športne kariere.

Neodločen je bil na vprašanje odvetnika Dolinška, ali dopušča kakršnokoli možnost, da mu je dopinško snov dal kdo drug in ne Špes. Odvrnil je, da se ne spomni, ko ga je sodnica opozorila, da je doslej ves čas govoril, da gre za Špesa, je odgovoril, da vztraja pri povedanem v preiskavi.

Z molkom sta se branila že v preiskavi

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2018, ko so kriminalisti pridržali Šalamuna in Špesa. Nato sta bila najprej priprta, do konca februarja 2019 pa v hišnem priporu. Oba sta se bolj ali manj z molkom branila že v preiskavi.

Kriminalisti, ki so izvajali preiskavo tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, so jima pripisali, da sta v letih 2017 in 2018 na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. S temi naj bi oskrbovala tako vrhunske kot rekreativne športnike, večinoma atlete.

Čeprav so sumili, da je Špes, ki je medtem službo že izgubil, zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice, izredni strokovni nadzor v UKC Maribor ni razkril nepravilnosti pri ravnanju z zdravili.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar