V Mariboru bodo teden mobilnosti obeležili tudi s Pešbusom in zajtrkom za kolesarje

V Mestni občini Maribor se bo v Evropskem tednu mobilnosti v tednu od 16. do 22. septembra ponovno odvila vrsta dogodkov s ciljem spodbujanja ljudi k bolj zdravim načinom premikanja. Tako kot v drugih krajih bo letos poudarek na hoji. Med drugim napovedujejo Pešbus, inkluzijski sprehod med drevesi, pohod po mestnih gričih in zajtrk za kolesarje.

“Letošnji slogan je Gremo peš!, saj je dokazano, da je na krajših razdaljah hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način, še posebej primeren za razdalje do dva kilometra, kar sovpada z razmerami v našem mestu,” je na današnji novinarski konferenci povedala lokalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti Nina Gornik Mulec.

Prvi dogodek bo stekel že v nedeljo, in sicer kolesarski izlet Po poteh cepičev Stare trte, zgoščeno dogajanje v okviru Evropskega tedna mobilnosti pa se začne v ponedeljek. “Trudili smo se vpeljati nekaj novosti in da bi se dogodki dogajali po vsem mestu,” je dejala koordinatorka in pozvala Mariborčane in Mariborčanke, naj vsaj v tem tednu poskušajo čim več poti opraviti peš ali s kolesom.

Mariborska kolesarska mreža med drugim pripravlja zajtrk za kolesarje, s katerim bo nagradila vse, ki bodo kolesarili v šolo ali službo mimo njihove točke na Glavnem trgu. “Ključno je, da spodbudimo ljudi, da spremenijo svoje potovalne navade, saj se še vedno prevečkrat zatekajo k svojim avtomobilom,” je dejal predstavnik mreže Josip Rotar.

Na petkovi kolesarski paradi želijo pokazati, da “nas je kar nekaj kolesarjev v mestu”, hkrati pa bodo s sestopom s kolesa v peš coni opozarjali, da je treba pri kolesarjenju posvečati pozornost pešcem.

Zavod Mars pripravlja dva organizirana sprehoda. Na enem bodo šestošolci OŠ Draga Kobala raziskovali prometno infrastrukturo v okolici svoje šole in beležili “črne točke”, na drugem pa bodo malčki iz Waldorfskega vrtca Mavrična dežela opozarjali na pomanjkanje zelenih površin v njihovem okolju.

V Mariboru bo ponovno potekalo dijaško in študentsko tekmovanje z električnimi kolesi, v razstavišču Urban pa bodo gostili zaključno konferenco programa Aktivno v šolo, ki spodbuja organizirano hojo mlajših otrok v šolo. Slednje je vodilo tudi projektu Pešbus, ki ga na mariborskih osnovnih šolah prireja Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kulturo.

Občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ponovno prireja akcijo Drugače na pot, v šolo s kolesom. Nanjo je prijavljenih okoli 130 šolarjev, ki se bodo v spremstvu mestnih redarjev in prostovoljcev popeljali s kolesom po mestu, da bi tako izpilili praktično znanje.

V Evropskem tednu mobilnosti sodelujejo tudi invalidske organizacije, ki predstavijo javnosti svoje težave pri dostopnosti v mestu, hkrati pa spodbujajo invalide k mobilnosti. Med drugim bodo v sodelovanju s Planinskim društvom Matica in Hortikulturnim društvom Maribor opravili inkluzijski sprehod med drevesi v Mestnem parku, v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo pa kolesarili po mestu, je povedala predstavnica občinskega sveta invalidov Alenka Gajšt.

Na fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo bodo strokovnjaki v četrtek razpravljali, kako spremeniti potovalne navade v Mariboru. Osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru pa bo nastop komika Boštjana Gorenca – Pižame v atriju OŠ Franceta Prešerna.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar