V Mariboru bo zadišalo po lokalnih specialitetah

Urbana zemljina za hrano oz. Urban Soil4Food, evropski projekt, ki poteka pod okriljem Urban Innovative Action in združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle, se konec novembra letos uspešno zaključuje, njegovi odtisi v mestu in okolici pa bodo trajni.

Projektni partnerji se osredotočajo na področje upravljanja z zemljo kot virom. Ta se, na primer po izvedbenih gradbenih delih, ne odlaga kot odpadek, temveč se vključi v proces nadaljnje uporabe in se bogati z uporabo predelanih organskih odpadkov, ki nastajajo pri drugih, v projekt povezanih procesih.

Zemlja predstavlja orodje za izboljšanje dosedanjih razvrednotenih zemljišč v nove uporabne površine za vrtove, na katerih se proizvaja hrana, ki se vrača v lokalno okolje kot nov vir. Vse to pa je priložnost za odgovorno in trajnostno ravnanje z odpadki, ustvarjanje novih prihodkov, dodane vrednosti, novih zelenih delovnih mest in lokalne samozadostnosti, kar predstavlja tudi glavne cilje implementacije inovativnega poslovnega modela.

Dvodnevni Ulični festival lokalne hrane

Ker so v projektu Urbana zemljina za hrano v ospredje ves čas postavljali potrebo po lokalni samooskrbi in spodbujali lokalno pridelavo hrane, bodo ob zaključni konferenci na terasi Mariboxa pripravili dvodnevni Ulični festival lokalne hrane, na katerem se bodo s tradicionalnimi štajerskimi jedmi v četrtek in petek predstavili lokalni ponudniki. Tudi zanje je poziv za prijave še odprt, zbiramo pa jih do 23. avgusta.

Pogoje za prijavo lahko zainteresirani ponudniki najdejo na spletni strani www.wcycle.com. Ulični festival lokalne hrane je namenjen vsem, ki želijo uživati v izbrani kulinariki, jedeh, pripravljenih izključno iz lokalnih sestavin. Organizatorji verjamejo, da bo, podobno kot lani na Cafovi ulici, pritegnil številne ljubitelje lokalnih specialitet in izbrane kapljice.

Oddaj komentar