V Mariboru bo julija evropsko prvenstvo mažoretnega športa

Med 2. in 5. julijem bo v Mariboru evropsko prvenstvo v mažoretnem športu. Organizatorji pričakujejo udeležbo do 3000 tekmovalk in okoli 1500 spremljevalcev. V Slovenski zvezi mažoretne in twirling tehnike (SZMT) so izpostavili, da V Sloveniji tako velikega mažoretnega tekmovanja še ni bilo.

Predsednica Zveze mažoret SZMT Urša Štefanič Mlakar je poudarila: “Tudi v Zvezi mažoret SZMT smo bili presenečeni nad ponudbo za izvedbo 17. evropskega prvenstva v mažoretnem športu. V evropski zvezi so ponudbo za organizacijo utemeljili s tem, da smo Slovenci zelo športen narod, imamo dvorane, infrastrukturo, smo delavni, obenem pa Slovenija leži v centru Evrope.” Odločitev, da bi bilo prvenstvo v Mariboru so sprejeli, ker ima mesto dvorano z dovolj veliko tekmovalno površino in vso opremo, ki je potrebna za takšno tekmovanje. Gre za Športno dvorano Lukno. DOdaten razlog je bil, da ima mesto tudi ugodno lego, dolgo športno tradicijo ter dovolj prenočitvenih zmogljivosti. Za tekmovanje namreč rabijo 5000 prenočišč dnevno.

Z organizacijo evropskega prvenstva ima Zveza mažoret SZMT možnost promoviranja mažoretnega športa. “S tem bomo postali prepoznavni ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Evropi, Afriki in Aziji,” je povedala Štefanič Mlakarjeva. Prvi dan prvenstva bo slavnostno odprtje, nato sledi tekmovalni del, ki poteka v različnih mažoretnih kategorijah. Nastopi bodo solistični, skupinski in v parih, tekmovalke pa bodo razdeljene po starosti v različne kategorije. Predsednica zveze tudi meni, da bo tekmovanje koristno tudi za Maribor in Slovenijo, ki se bosta s tem tekmovanjem promovirala, saj bo večina obiskovalcev prvič v Sloveniji. “Računamo na okoli 5000 obiskovalcev, kar pomeni 20.000 nočitev, turističnih taks, obiskov turističnih znamenitosti,” je dodala.
Vir: STA

Oddaj komentar