V čipsu našli rakotvorno snov

Vir: ZPS

Podjetje Mercator je obvestilo o odpoklicu živila Čips Hrusty Mercator Sour Cream & Onion. Živilo je odpoklicano zaradi previsoke vsebnosti akrilamida.

Kaj je akrilamid?
Je kemična snov, ki nastane med praženjem, cvrtjem in pečenjem živil iz krompirja, žit, kave in kavnih nadomestkov. Nastane v t. i. Mailardovi reakciji med sladkorji in aminokislino asparagin, proces pa je intenzivnejši pri temperaturi, višji od 120 °C, in nizki vlažnosti. Proizvajalci živil in restavracije morajo ustrezno nizko raven akrilamida zagotoviti skladno z uredbo, v domači kuhinji pa se mu najlažje izognemo tako, da živila namesto pečenja in cvrtja raje skuhamo v vodi ali podušimo.

Tveganje za zdravje
Po zaužitju se akrilamid absorbira v prebavilih in od tam potuje v vse organe, kjer poteka nadaljnja presnova. V študijah so ugotovili večjo verjetnost za razvoj genskih mutacij in tumorjev pri živalih, ki so ga zaužile. Izpostavljenost akrilamidu ima lahko škodljive učinke na živčni sistem, pred- in postnatalni razvoj, negativno vpliva tudi na reprodukcijo. Študij o vplivu akrilamida na nastanek rakavih obolenj pri ljudeh je sicer malo. Nekatere so potrdile povezavo med akrilamidom in nastankom rakavih obolenj, druge ne. Čeprav znanstveni dokazi na ljudeh še niso dovolj trdni, pa je hkrati dovolj dokazov, ki potrjujejo, da je akrilamid genotoksična in nevrotoksična snov, ki vpliva na naš genski material in nevrološki sistem. Zato uživanje živil, ki ga vsebujejo, pomeni tveganje za zdravje ljudi. Pri otrocih je tveganje zaradi njihove majhne telesne mase še toliko večje.

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Oddaj komentar