V Bike parku na Mariborskem Pohorju odslej tekmovalna proga

Vir: Facebook Bike park Pohorje

Na Marpromu so pridobili vsa soglasja za ureditev in odprtje treh prog v Bike parku Pohorje odpirajo progo World cup.

Bike parka Pohorje. Agencija RS za okolje je namreč Marpromu izdala naravovarstveno soglasje za kolesarske proge Flow, World cup in Red line. Ob tem smo zanje prejeli še soglasje Zavoda za gozdove.

Ta vikend, ko bo Bike park gostil finale slovenskega pokala v spustu, bomo tako v njem odprli tudi progo World cup. V Bike parku Pohorje, ki predstavlja pomemben segment ponudbe na Mariborskem Pohorju, je že od 27. aprila na razpolago modra proga Flow, namenjena najširši skupini uporabnikov, tudi tistim z osnovnim znanjem gorskega kolesarjenja. S pridobitvijo potrebnih soglasij bo od 23. septembra v uporabi še črna proga World cup; sprva le za udeležence omenjenega pokala, po tem pa tudi za ostale kolesarje.

V minulih dneh smo na progi World cup, primerni za izkušene in profesionalne gorske kolesarje, že opravili različna dela, v nadaljevanju sezone je predvideno še urejanje rdeče proge Red line. Računamo, da bo sezona v Bike parku trajala vsaj do konca oktobra, če bodo vremenske razmere to dopuščale, pa bo kolesarski park na Mariborskem Pohorju lahko ostal odprt tudi dlje. “V našem podjetju smo si že nekaj časa aktivno prizadevali za pridobitev ključne dokumentacije za ureditev treh prog v Bike parku Pohorje. Ta prizadevanja so sedaj obrodila sadove, od skorajšnjega odprtja proge World cup pa si obetamo povečanje obiska v Bike parku. Ureditev vseh prog bo tudi podlaga za njegovo ponovno vključitev v sistem Gravity card, kar je eden od naših glavnih ciljev,” je
poudaril direktor javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič.
“Veseli me, da je z izdajo naravovarstvenega soglasja dana zelena luč za dokončno ureditev in legalizacijo kolesarskih prog na tem delu Pohorja. Tako bo javno podjetje Marprom lahko pristopilo k trženju celovite ponudbe prog, ki se po mnenju poznavalcev uvrščajo med najprivlačnejše v tem delu Evrope. Dodatna prednost našega kolesarskega parka pa je tudi neposredna bližina mesta in njegove ponudbe,” je dodal župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec.
V letošnji poletni sezoni smo za Bike park Pohorje od odprtja do konca preteklega tedna prodali več kot 3300 dnevnih vozovnic in še blizu 90 sezonskih. Povprečni tedenski obisk v dosedanjem delu sezone je bil od 150 do 200 kolesarjev, od tega največ ob vikendih.

Prihajajoči vikend, 23. in 24. septembra, pa bo Bike park tudi prizorišče finala slovenskega pokala v downhillu DH Visit Pohorje 2017. Na tekmovanju, ki ga organizira Društvo gorskih kolesarjev Pohorje skupaj z Marpromom, pričakujejo več kot 100 udeležencev, med njimi tudi nekaj iz tujine. Tekmovalci se bodo pomerili v sedmih različnih kategorijah glede na starost, spol in znanje gorskega kolesarjenja. V soboto so na programu treningi, v nedeljo pa tekmovalni del in ob koncu podelitev nagrad.
“Upoštevaje lastnosti proge World cup, ki ponuja skupek tehnično zelo različnih sekcij in velikih skokov, lahko udeležencem obljubimo atraktivno kolesarsko doživetje na Pohorju. Tekmovalna proga, ki smo jo pripravili, je dolga 2125 metrov in ima približno 22-odstotni povprečni naklon, višinska razlika med startom pri koči Luka in ciljem pri spodnji postaji gondole pa znaša 465 metrov,” je pojasnil Iztok Kvas, v Marpromu zadolžen za delovanje Bike parka.

Oddaj komentar