Univerza v Mariboru pripravlja sistem in tehnične rešitve za izvajanje elektronskih tajnih volitev

Na Univerzi v Mariboru so bile sprejete pravne podlage in spremembe univerzitetnih aktov za izvajanje elektronskih tajnih volitev. Senat in Upravni odbor UM bosta na naslednjih sejah izvedla še dodatno razpravo za tehnično ter pravno ustrezno izvedbo elektronskih volitev.

Vodstvo UM podpira odločitve organov univerze in izpostavlja, da se je treba tudi v volilnih postopkih prilagoditi današnji situaciji ter omogočiti vsem volilnim upravičencem oddajo glasu ne glede na kategorijo volivca in ne glede na možnost dostopa do volišča zaradi statusov, kot so karantena, samoizolacija.

Volitve dekanov članic v skladu z vsemi odločitvami organov Univerze v Mariboru zaenkrat še ne bodo razpisane, temveč pripravljamo sistem in tehnične rešitve za izvedbo. Sam sistem volitev dekanov članic bo potekal glede na zdravstveno situacijo in stanje v Republiki Sloveniji v času izdaje razpisa.

Izpostavili so še, da rektor UM ni umaknil gradiva na Senatu UM in ni umaknil sistema elektronskih volitev, kot so nekateri mediji napačno poročali, temveč se je odločil za dopolnitev gradiva in za dodatno predstavitev ustreznosti sistema ter standardov, ki zagotavljajo tako tajnost kot varnost volitev.

Oddaj komentar