Ukrep čakanja na delo podaljšan do konca avgusta

Slika je simbolična. Vir: pixabay.com

Vlada je podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta. Ocenila je namreč, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Dodal je še, da se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.

Minister je še spomnil, da je četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati 11. julija, ukrep začasnega čakanja na delo od doma podaljšal do konca tega meseca, predvidel pa je možnost, da ga vlada s sklepom še dvakrat podaljša za en mesec, torej najdlje do konca septembra. Za prvo podaljšanje je torej že prižgala zeleno luč, saj ocenjuje, “da je ukrep še vedno uspešen in da ga delodajalci potrebujejo”.

Po ministrovih besedah je trenutno na čakanju na delo še vedno več kot 24.000 delavcev, kar kaže, da v nekaterih panogah še ni zaznati okrevanja ali pa okrevanje ni dovolj močno, da bi lahko delodajalci polno angažirali zaposlene. Po tretjem protikoronskem zakonu, ki je čakanje na delo pokrival v mesecu juniju, je bilo medtem v shemo vključenih 65.000 zaposlenih, je še dodal.

Sicer pa minister verjame, da so bili ukrepi za zaščito trga dela iz protikoronskih svežnjev uspešni, saj se je strma rast brezposelnosti junija umirila in padla pod 90.000 registriranih brezposelnih. Trenutno naj bi bilo uradno brez dela okoli 89.300 oseb. Veselijo ga tudi podatki, da se povečuje število razpisanih delovnih mest, ki da bi bilo lahko podobno tistemu iz lanskega sedmega meseca.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar