UGM: Rolice toaletnega papirja kot kritika potrošniške evforije

FOTO: Umetnostna galerija Maribor/Facebook

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je na svojem Instagram in Facebook profilu pripravila spletno razstavo poštne umetnosti v letu 2020, kar je še zadnja točka njihovega letošnjega sicer epidemiji prilagojenega programa. Danes so v spletnem prenosu najboljša tri dela, ki so med 80 prispela na natečaj, tudi nagradili.

Na opoldanskem spletnem odprtju v živo so na kratko predstavili prispele umetnine na dopisnicah, ki so jih prejeli v odziv na natečaj za poštno umetnost (mail art) na temo leta v izteku. Glasovanje je na družbenem omrežju potekalo med 17. in 21. decembrom, najboljši trije pa bodo prejeli darilni paket galerije.

Trije bodo prejeli nagrado

Tretje mesto je s politično obarvanim delom osvojil oblikovalec in avtor stripov Romeo Štrakl, na drugi mesto se je z melanholičnimi mehurčki uvrstila študentka likovne umetnosti Ajda Plohl, največ glasov pa je prejelo delo ilustratorke Barbare Borlovan, ki ga z rolicami toaletnega papirja lahko razumemo kot kritiko potrošniške evforije ob začetku prvega vala epidemije.

FOTO: Umetnostna galerija Maribor/Facebook

Kot je povedala strokovna sodelavka UGM Deja Bečaj, so na natečaju prejeli veliko raznovrstnega materiala. Poštni umetniki vseh generacij so izkoristili številne umetniške tehnike, njihova sporočila so bila raznolika – hudomušna, navdihujoča, introspektivna, skoraj na vsaki podobi pa je bila tudi zaščitna maska.

Umetnost še vedno povezuje

To po njenem mnenju dokazuje, da samoosamitev v času epidemije vendarle ni izčrpala vsega ustvarjenega navdiha in da “mail art” še vedno povezuje. Čeprav si vsi želimo, da bi bilo leto 2021 kar najmanj podobno iztekajočemu, so v galeriji prepričani, da bo tudi za njim med drugim ostal skupinski in zanimiv umetniški zapis časa.

Na razpis so sicer prejeli več kot 80 poštnih umetnin, po izboru pa so lahko med 40 deli obiskovalci spleta izbrali tri najboljše. Širši izbor so v galeriji naredili po načelu raznolikosti – v smislu tehnike, likovne govorice, motiva, sporočila in starosti sodelujočih.

Vsi so zanimivi

“Prejeli smo večje število del na temo WC papirja, zaščitnih mask, vizualizacij novega koronavirusa, preživljanja časa v zaprtih prostorih in pred zasloni. Prav vsi prispevki so zelo zanimivi in predstavljajo poveden zapis časa,” je dodala Bečajeva in obljubila, da si bo vsa dela mogoče v živo ogledati takoj, ko znova odprejo svoja vrata.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar