Turistično gostinska zbornica pozvala k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja

Vir: Pixabay.com

Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je danes ponovno pozvala k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja ter podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta. “Kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma žal drugi ostajajo v kritičnem položaju,” so opozorili v sporočilu za medije.

“Veseli nas, da v zadnjih treh mesecih turistično gospodarstvo posluje bolje, po napovedih pristojnih pa se tudi ne napoveduje ponovna prepoved poslovanja. Kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma pa žal drugi ostajajo v kritičnem položaju,” so danes opozorili v zbornici.

Po zaprtju dejavnosti, ki je v skladu z vladnimi odloki lani in letos trajalo devet mesecev in pol, mestni hoteli, kongresna dejavnost, turistične agencije, del gostinskih dejavnosti in nekateri drugi turistični subjekti ne razpolagajo s sredstvi, ki bi jim zagotavljala preživetje.

Turistične bone sicer v zbornici pozdravljajo in priznavajo, da so pomagali določenim segmentom turizma. Na drugi strani pa se nekatera podjetja še vedno spopadajo z vprašanjem preživetja, saj beležijo več kot 60-, 80- ali celo 95-odstotni izpad prihodkov na letni ravni, so posvarili. “Tudi prihodki vsega slovenskega turizma v kumulativnem obdobju od začetka leta beležijo velik zaostanek v primerjavi z lanskim letom, da sploh ne govorimo o primerjavi z letom 2019,” so spomnili.

“Zato je za najbolj ogrožena podjetja nujno hitro zagotoviti enkratni dodatek za turizem, ki ga pripravlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,” so navedli. Skrbi pa jih, da bo sredstev, ki jih bodo na voljo v okviru tega ukrepa, deležnih “dokaj malo” podjetij.

TGZS je ponovila tudi poziv k podaljšanju ukrep skrajšanega delovnega časa

Ta ukrep se sicer izteče 30. septembra, a ga je mogoče podaljšati za tri mesece. “Poleg subvencioniranja dela plač ta ukrep podjetjem omogoča večjo fleksibilnost pri razporejanju delovne sile in s tem olajša težko likvidnostno stanje. Podaljšanje ukrepa do 31. 12. 2021 bi bilo velikemu delu turističnih podjetij v dobrodošlo pomoč,” so prepričani.

Glede vpliva na državni proračun v zbornici navajajo, da je zaradi posledic epidemije covida-19 na turizem v panogi prišlo do bistvenega zmanjšanja števila zaposlenih. Tako bi ukrep skrajšanega delovnega časa tako ali tako uporabljala le podjetja z bistveno zmanjšanim obsegom poslovanja.

Zbornica je izpostavila še nekaj izzivov, s katerimi se srečujejo v panogi

Delež prebivalstva, in posledično gostov, ki izpolnjujejo pogoj preboleli, cepljeni ali testirani, je v Sloveniji nizek (delež precepljenih v Sloveniji znaša okoli 45 odstotkov, v EU pa 56 odstotkov), še vedno je oteženo prehajanje meja s številnimi državami, bistveno je zmanjšan obseg letalskih povezav ljubljanskega letališča, občutno manj je skupinskih aranžmajev, turistična podjetja pa imajo bistveno večje stroške poslovanja zaradi izvajanja higienskih priporočil, testiranj zaposlenih in drugih ukrepov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar