Tudi urgentni center v UKC Maribor poka po šivih, 450 zaposlenih na bolniškem staležu

FOTO: Rebeka Gerlič, UKC Maribor

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju je spregovoril tudi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.


“Hospitaliziranih je 1150 pacientov, v naši ustanovi skoraj 200 od tega jih 53 potrebuje intenzivno terapijo,” je povedal Vogrin uvodoma. “Oddelki so nabito polni, hkrati pa imamo že enako število, kot je bilo najvišje v času največjega vala, število na intenzivi je že višje.”

V drugem valu so imeli relativno veliko število prostih postelj, prav tako pa je bilo na voljo bistveno več kadra. Danes so vsi ti oddelki nabito polni.

V UKC Maribor so imeli pred covid krizo za vse intenzivne paciente na voljo 27 postelj, sedaj so jih zmanjšali so jih na 23. Imajo pa trenutno 53 pacientov, ki potrebuje in terapijo zaradi covid obolenja: “Aktivirali smo vse resurse, približujemo se maksimalnemu limitu. Število intenzivnih postelj je tista točka, na kateri se lahko vse prelomi, čeprav upam, da se to ne bo zgodilo.”

Na bolniškem staležu v UKC Maribor 450 zaposlenih

“Kader je izmučen, danes je na bolniškem staležu 450 zaposlenih, to dodatno otežuje naše delo. V intenzivni terapiji je razporejenih 123 sester, 40 jih je v staležu. To govori o izčrpanosti, strah nas je, kako dolgo lahko še zaposleni zdržijo v takšnem tempu,” je dejal.

“Najbolj nas je strah, ker ne vemo, kako dolgo lahko zaposleni še zdržijo v takšnem tempu.”

Nabito poln urgentni center

Beležijo tudi izreden porast pacientov v Urgentem centru, tudi tja so porazdelili številne prostovoljce, medicinske sestre in zdravnike. “Urgentni center ne sme pasti, prav tako obravnava onkoloških pacientov in urgentnih stanj, vse ostalo žal mora počakati.”

 

Oddaj komentar