Tradicionalna akcija ZD Maribor: Cepljenje po znižani ceni

V mesecu maju 2021 bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekala tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom »Zdravo v naravo«. 

Pobudnik akcije, ki traja že deseto leto zapored in je kasneje postala vse slovenska, je ZD Maribor. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Bolezen osrednjega živčnega sistema

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe, se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti bo njihova akcija “Zdravo v naravo” potekala:

CEPLJENJE ODRASLIH IN OTROK NA LOKACIJI:
– MESTNI PARK – PROMENADA, v soboto 15. 5. 2021 od 8.00 – 20.00 ureV primeru slabega vremena se lokacija prestavi na UŠC Leona Štuklja, Koroška cesta 130, Maribor.

Na cepljenje se je obvezno potrebno naročiti

Občani se lahko za cepljenje proti KME (klopnemu meningoencefalitisu) prijavijo:
– preko spletne aplikacije https://prizdravniku.si/#/vrsta/07883/488
– ali pokličejo na tel. številko 02/ 620 12 10, vsak delovni dan od ponedeljka 3. 5. 2021 do srede 12. 5. 2021, od 7.00 do 15.00 ure,

O točnem terminu cepljenja bodo obveščeni preko SMS sporočila dan ali dva pred pričetkom cepljenja.

Cena cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 evrov. A pozor, plačilo bo možno samo s plačilno kartico. (Naprošajo vse, ki imajo rumeno cepilno knjižico, da jo prinesejo s seboj)
Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 evrov.

Presledek med cepljenjem proti koronavirusu in klopnemu meningoencefalitisu 

Priporočljiv presledek med cepivom proti Covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na COVID-19.

Ob prihodu na lokacijo vse naprošajo, da upoštevate navodila NIJZ “Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2”.

Oddaj komentar