Tomažič: “Prebolele ali cepljene osebe, so pred omikronom manj varne, kot so bile pred ostalimi različicami”

V četrtek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 14.714 PCR-testih potrdili 9858 okužb z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih testov je bil 67-odstoten. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 96.481 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 8489.

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine, je pojasnila: “Gre za drugačno razmerje med število okuženih in tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in zdravljenje v intenzivnih enotah. Manjši so pritiski na bolnišnice zaradi potrebe po kisiku. Vidimo pa, da se pri osebah, ki imajo kronične bolezni, stanje poslabša.”

“Ob tako visokih številkah, tudi če je odstotek okuženih nizek, lahko pride do povečanega pritiska na bolnišnice.”

“Pri osebah, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni, je pomembno, da se ob pozitivnem izvidu pogovorijo z zdravnikom, sam imajo možnost zdravljenja,” pove. Opažajo, da je več oseb, ki so konec prejšnjega leta preboleli različico delta, sedaj ponovno okuženi, tokrat z omikronom: “Opozorila bi vse, ki so v zadnjih nekaj tednih in mesecih že bili okuženi, da se zavedate, da je tudi pri vas možnost okužbe z različico omikron.”

Prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni je pojasnil podrobnosti vezane na izolacije, ki so jo v preteklih dneh zmanjšali iz deset na sedem dni: “Vemo, da je zelo kužna in da so osebe, ki so prebolele ali cepljene, pred njo manj varne, kot so bile pred ostalimi različicami.”

Samoizolacije bodo za večino okuženih s koronavirusom ob določenih pogojih skrajšane na sedem dni.

 

Oddaj komentar