Tekmovanje vrtičkarjev na mestnem vrtu pod Pekrsko gorco

FOTO: Mestni vrt pod Gorco/Facebook

Kaj so prvi sezoni vrtnarjenja pridelali na mestnem vrtu pod Pekrsko Gorco?

V okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano so pred dobim letom vzpostavili mestni vrt pod Pekrsko Gorco, kjer svoje vrtičke obdeluje 66 najemnikov, na površini vrtov pa so zasadili tudi sadovnjak. Vrtičkarje najemnike so skozi organizirane delavnice izobraževali na področju urbanega vrtnarjenja, po dobrem letu njihovega ustvarjanja na vrtovih pa so se odločili, da njihove pridelke postavimo na ogled strokovni komisiji, ki jih bo ocenjevala v različnih kategorijah.

Iz Inštituta Wcycle Maribor sporočajo, da bo tekmovanje potekalo v štirih kategorijah, in sicer v kategoriji Največja buča (po obsegu pridelka), Najtežji paradižnik (tehtali ga bodo na gram natančno), Zelenjava najbolj nenavadne oblike in Zelenjava najlepše barve: “Vsak udeleženec, najemnik vrta, lahko v vsaki kategoriji sodeluje z največ dvema pridelkoma. Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 25. avgusta 2020, med 16. in 18. uro na mestnem vrtu pod Pekrsko Gorco.”

Vsi udeleženci tekmovanja bodo prejeli manjše praktične nagrade, najboljši v posamezni kategoriji pa bodo nagrajeni z orodjem OriFork.

25.8. se bo na Mestnem vrtu pod Gorco odvil en simpatičen dogodek. ? Merili bomo in tehtali in se čudili nenavadnim oblikam plodov. ??????

Gepostet von Mestni vrt pod Gorco am Freitag, 14. August 2020

Evropski projekt Urbana zemljina za hrano združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle.

Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.
Z novim letom smo v projektu Urbana zemljina za hrano vzpostavili digitalno platformo Inno-Rural Lokalna!Zdrava!Hrana!, s katero povezujemo proizvajalce in kupce lokalno pridelane hrane in produktov. Platforma je dostopna na spletni strani in ustvarja virtualno mesto, kjer se srečata ponudba in povpraševanje, hkrati pa uporabniku na enem mestu omogoča pregled ponudbe zdrave, lokalne hrane in predstavi ponudnike iz lokalnega okolja. Platforma prav tako ponuja informacijo, ali ponudnik v danem trenutku svoje pridelke prodaja na kateri koli bližnji tržnici in kateri, v kolikor pa ponudnika na tržnici ni, uporabniku platforma ponuja informacijo, kje in kdaj lahko ponudnika obišče na domači kmetiji.

Dodana vrednost slednjih informacij je tudi možnost navigacije do lokacije kmetije. Platformi se lahko brezplačno priključijo vsi lokalni proizvajalci lokalno pridelane hrane in produktov.

Oddaj komentar