Ta ponedeljek bo “super luna”

Slika je simbolična

Ponedeljkovo nebo bo razsvetljevala t. i. super luna. Gre za (precej redek) pojav, pri katerem se polna luna znajde bližje Zemlji kot običajno, zato videti večja in svetlejša. Nazadnje je prišlo do podobnega pojava 16. januarja 1948, naslednja “super luna” pa bo 25. novembra 2034.

Polna luna bo nastopila v ponedeljek ob 13.52 po srednjeevropskem času, a takrat iz naših krajih (še) ne bo vidna. Pojav “super lune” je posebej zanimiv, ker je sovpadanje polne lune v položaju najbližje Zemlji precej redko. Kot je pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna, interval med dvema zaporednima položajema lune v prizemlju ni enak intervalu med dvema zaporednima polnima lunama.

Ozvezdje bika; VIR: wikipedia
Ozvezdje bika; VIR: wikipedia

Lunina orbita okoli Zemljine je eliptična, zato se njena oddaljenost od zemlje spreminja. V prizemlju je Zemljin satelit našemu planetu najbližje, medtem ko se v odzemlju oz. apogeju oddaljenost lune od Zemlja poveča. V ponedeljek bo prišlo skoraj do sovpadanja Lune v prizemlju in polne lune. Na ta dan bo Luna v prizemlju ob 12.36. Če bo jasno vreme, bo Luna videti za 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša. “Res pa je, da oko običajno ne opazi zelo drastične razlike med običajno in super luno,” je dodal Žiberna. V torek, torej dan po “super luni”, pa se bo Luna v času vzida nahajala zelo blizu Aldebarana, najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika, ki je brez težav vidna tudi s prostimi očmi. “Zvezda Aldebaran se bo nahajala nad luno in malce desno od nje“, je za lažje iskanje opazovalcem neba svetoval Žiberna.

Igor Žiberna
Igor Žiberna

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar