Svet Javne agencije za knjigo vladi za v.d. direktorja predlaga Dimitrija Rupla

Na februarskem razpisu za direktorja Javne agencije za knjigo (Jak) ni bil izbran nihče. Ker se Sebastjanu Erženu vedejevstvo izteče 1. junija, svet Jaka vladi predlaga, da za v.d. direktorja imenuje Dimitrija Rupla, je za STA povedala namestnica predsednika sveta Jaka Gabriela Babnik Ouattara. Rupel je za STA potrdil, da ga takšno delo zanima.

V sklepu o ustanovitvi Jaka je zapisano, da direktorja javne agencije imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju. Svet Jaka je javni natečaj za mesto direktorja javne agencije za knjigo objavil 5. februarja, rok za prijavo je bil 8. marec.

Kot je pojasnila Gabriela Babnik Ouattara, je razpis zaključen, na njem ni bil izbran nihče, zato bodo razpis ponovili. Prijavljeni kandidati so o rezultatu razpisa obveščeni v teh dneh, 14. maja bo novi razpis za direktorja Jaka objavljen v uradnem listu.

Bo vladalo brezvladje?

Erženu se vedejevstvo izteče 1. junija, nato se vrača na ministrstvo za kulturo. V izogib brezvladju v času, ko bo potekal razpis, pa je svet soglasno sklenil, da vladi za novega v.d. direktorja Jaka predlaga Rupla, ki je k temu tudi podal soglasje. Sedaj ga mora potrditi še vlada.

Rupel je v izjavi za STA povedal: “Gre za pogovarjanje in dogovarjanje. Sem v pogovorih z ministrstvom, stvar še ni definitivna, odločitve še ni.”

“Gre za to, ali bodo ustrezni organi tako odločili ali pa ne, tako da v tem trenutku težko povem kaj več. Takšno delo me seveda zanima, ampak v tem trenutku nimam nobenega potrdila,” je dodal.

Po pisanju spletnega portala MMC RTV se sicer Rupel resno zanima za položaj direktorja Jaka. “Kot vem, ni še nobenega sklepa o tem. Da bi morebiti kandidiral, to drži, z veseljem,” povedal v ponedeljkovi oddaji Radijski dnevnik.

Častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Položaj ga zanima predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj bi tam lahko, kot pravi, največ prispeval. “Treba je s tem poskrbeti za nekatere mednarodne povezave in tako naprej, se pogajati, da tako rečem, za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen,” so njegove besede povzeli na spletnem portalu.

Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci, na kateri je predstavil vsebino sklica seje odbora DZ za nadzor javnih financ glede vladnega svežnja davčnih zakonov, na novinarsko vprašanje glede Rupla in Jaka povedal, da bi bilo to, da se predlaga Rupla na čelo Jaka, smešno, če ne bi bilo res. Rupel je v ponedeljek sam za medije priznal, da o agencijah, ki se ukvarjajo s knjigami, ne ve ničesar. “Je nekompetenten in nekvalificiran za to funkcijo. Nikoli ni opravljal podobnega dela,” je dejal Mesec.

Po njegovih besedah si Rupel od tega dela obeta sinekuro, dobro plačo in nekaj potovanj po Evropi.

Lani novembra s položaja direktorice razrešili Zamido

“Sam je omenil, da se že veseli obiska na frankfurtskem knjižnem sejmu, za katerega je najbolj zaslužna direktorica, ki so jo po popolnoma politični gonji odstranili. Mislim, da cela ta zgodba slika, kakšno Slovenijo ustvarja vlada Janeza Janše. To je Slovenija, kjer se kompetentne ljudi, kot je Renata Zamida, zaradi kapric vladajočih odstranjuje s položajev, na položaje pa nastavlja ljudi, za katere je vseeno, ali so kompetentni ali ne, važno, da so naši in vseeno nam je, ali bodo ljudje institucije, na čelo katerih jih postavljajo, tudi uničili,” je bil oster Mesec.

Vlada je Eržena za v. d. direktorja imenovala po tem, ko je 12. novembra lani s položaja direktorice razrešila Renato Zamida. Ta je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018 in bila imenovana za obdobje petih let. Njeno razreševanje sicer sega v začetek lanskega leta, ko ji je del sveta Jaka očital nekatere nepravilnosti v delovanju, kar pa je zavrnila. Nato je sredi julija lani svet v spremenjeni sestavi vladi predlagal njeno razrešitev.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar