Štrukelj: Običajne kontracepcijske tablete nevarnejše kot cepivo AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (EMA) je včeraj objavila poročilo o povezavi med cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov. Tam je zapisano, da so krvni strdki zelo redek stranski pojav omenjenega cepiva in da so koristi večje od tveganj.

Da je bila odločitev Eme pričakovana, je za Radio Slovenija povedal Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo. Potrjena je bila povezava med strdki in cepivom, je poudaril, a dodal: “Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta.”

Nekatere države omejilo cepljenje s tem cepivom

Je pa po objavi Evropske agencije za zdravila, da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španija in Italija bosta z njim cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

Največ primerov pri ženskah

Večina dosedanjih primerov se je pojavila pri ženskah, mlajših od 60 let. A na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj Ema ne more potrditi posebnih dejavnikov tveganja, kot sta starost ali spol. Obenem je agencija potrdila, da koristi ostajajo večje od tveganj, in pristojne pozvala k nadaljnji uporabi cepiva.

Oddaj komentar